Namesto manjkajočih zob se da vstaviti zobne vsadke. Foto:
Namesto manjkajočih zob se da vstaviti zobne vsadke. Foto:

Če se to zgodi, me zanima, če ju lahko obdržim vse življenje, ali se korenina vseeno sčasoma začne razgrajevati. Najlepša hvala.


Na potek primera, ki ga opisujete, vpliva ogromno dejavnikov. Da bi bil moj nasvet kar se da natančen in zanesljiv, bi bilo zagotovo treba narediti podrobne diagnostične preglede. Tako "na pamet" je mogoče opredeliti le najbolj splošne težnje.

Mogoče sicer je, da se zoba primeta in utrdita do te mere, da bosta dolgoročno ostala v čeljusti. Lažje bi bilo, če bi povedali vsaj, ali sta sekalca pritrjena oziroma fiksirana s pomočjo posebnih pripomočkov, ali pa ne. Za pozitiven izid je namreč zelo pomembno mirovanje. Podobno kot pri zlomu roke in stabilizaciji s pomočjo mavca je tudi za izgubo zob potrebna fiksacija, ki nudi optimalne pogoje za ponovno vraščenost. Če se prednja sekalca dobro vrasteta in vsi preostali dejavniki govorijo v prid pozitivnega rezultata, potem boste najverjetneje lahko svoja naravna sekalca obdržali vse življenje.

V obratnem primeru bi vam kar neposredno predlagal zobna vsadka. Dva sekalca zgoraj se nahajata na najbolj vidnem mestu zobovja in sta vedno v središču pozornosti. Hkrati sta tudi dobesedno sekalca: sekata hrano, zato morata biti kar se da stabilna in močna. Zobni vsadki se v tem primeru kažejo kot idealna rešitev. Vendar pa za nadaljnje ukrepanje naredite vse diagnostične preiskave, ki so vam trenutno na voljo. Vključno s kontrolno rentgensko sliko. Če je le mogoče, pa še nekaj časa poskušajte ohraniti svoje naravne zobe. Končni izid bi se moral izkazati po štirih do šestih tednih.