Poleg kontracepcijskih tablet ostaneta še dve možnosti kontracepcije, ki hkrati zmanjšata intenzivnost menstrualnih krvavitev in bolečine. Foto: EPA
Poleg kontracepcijskih tablet ostaneta še dve možnosti kontracepcije, ki hkrati zmanjšata intenzivnost menstrualnih krvavitev in bolečine. Foto: EPA

Zanima me, če bi lahko dobila kontracepcijske tablete, saj bi bila potem menstruacija morda manj boleča. Naj še omenim, da sem kadilka in stara 40 let.


Bolečine med menstruacijo imajo lahko različne vzroke, o katerih bi vam tu težko natančno vse pisala. Niste omenili, kdaj ste bili operirani na jajčniku, saj lahko kar nekaj razlogov za takšne bolečine pri operaciji, ki je bila narejana v preteklih mesecih, odpade. Ravno tako niste napisali, kakšne so bile spremembe na jajčniku, zaradi katerih ste bili operirani, saj se nekatere bolezni jajčnikov lahko ponavljajo (na primer endometrioza) in tako povzročajo prej omenjene bolečine.

Zato se bom raje posvetila vprašanju o kontracepciji. Reciva, da bolezen na jajčniku ni bila rakastega izvora in da nimate drugih kroničnih bolezni. Glede na to, da ste stari 40 let in da ste kadilka, kontracepcijske tabletke nikakor ne pridejo v poštev, saj vam lahko povečajo tveganje za obolenja kardiovaskularnega sistema. Ostaneta še dve možnosti kontracepcije, ki hkrati tudi zmanjšata intenzivnost menstrualnih krvavitev, kakor tudi bolečine ob njej. Prva metoda je injiciranje progestagenskih preparatov v depo injekciji (naprimer Deproprovera vsake 3 mesece), druga metoda pa je vstavitev znotrajmaterničnega sistema (ZMS ali IUS) z depojem progestagena (na primer Mirena).

Obe metodi sta zelo zanesljivi tako za kontracepcijo kot tudi za uravnavanje menstrualne krvavitve. Razlikujeta se le po načinu in mestu delovanja. Depojske injikcije vplivajo na celotno telo, saj se počasi izplavljajo iz mišice, kamor smo jih z injekcijsko iglo deponirali - shranili (od tod tudi ime). Količina tega hormona je navadno omejena na rok trajanja 1-3 mesecev. Količina menstrualne krvavitve se navadno močno zmanjša, velikokrat pa menstruacija tudi popolnoma izgine. Slabost te metode je dejstvo, da morate večkrat na pregled k ginekologu, da vam ponovno aplicirajo preparat. Pri ZMS pa je količina hormona zadostna za 5 let in deluje le na samo maternično sluznici in nima nobenega vpliva na ostale organe ali celotno telo. ZMS se ob ginekološkem pregledu vstavi v maternično votlino kot maternišni vložek. Ravno tako se ob njegovem delovanju količina menstruacije močno zmanjša ali pa celo popolnoma izgine, sistem pa se lahko po petih letih zamenja in nadomesti z novim.

Priporočam vam posvet z vašim izbranim ginekologom, ki podrobneje pozna vaše zdravstveno stanje in vam bo znal utrezno pomagati pri odločitvi.