Kaj storiti, ko nimamo več moči niti za najbolj preprosta opravila? Foto: EPA
Kaj storiti, ko nimamo več moči niti za najbolj preprosta opravila? Foto: EPA


Muči vas izgorelost, ki je kronično stanje fizične, čustvene in duševne izčrpanosti. Pojavi se, kadar je posameznik dlje časa postavljen pred zahteve, ki presegajo njegove sposobnosti, zalogo energije, moči in razpoložljiva sredstva. Dolgotrajen razkorak med energijo za opravljanje zahtev in doseganje ciljev ter izzivi in zahtevami, ki jih oseba mora doseči, pogosto povzroči izčrpanost in izgorelost organizma.

Rešitev tako lahko poiščemo v povečani zalogi notranje energije in/ali zmanjšanju obveznosti in svojih ciljev. Ker je drugo dokaj nezaželen, predvsem pa počasnejši proces, vam priporočamo, da si, kadar ste preobremenjeni, kljub pomanjkanju časa najdete čas zase, da se notranje okrepite in napolnite z življenjsko energijo.

Tako boste svoje cilje lažje dosegli, "ukraden" čas zase pa boste nadomestili z večjo učinkovitostjo pri delu, hkrati pa boste preprečili izčrpanost in izgorelost vašega organizma.

Zelo vam svetujemo tudi, da ne izpolnjujete le pričakovanj drugih in da ne opuščate ter zanemarjate svojih potreb. Prav ti nerecipročni odnosi v službi ali zasebnem življenju, ali kar splet obojih okoliščin, dolgoročno privedejo do izčrpavanja in nezadovoljstva, posledično pa do poslabšanja zdravja kot tudi medsebojnih odnosov s sodelavci, partnerjem in otroci.

Ne čakajte, da boste dobili občutek, da nagrada, ki jo prejemate, sploh ne dosega vašega vloženega truda, kajti takrat ste že na pragu izgorelosti.