Psi imajo pogosto težave z zadnjičnimi žlezami. Foto: Reuters
Psi imajo pogosto težave z zadnjičnimi žlezami. Foto: Reuters

Bili smo tudi pri veterinarju v Domžalah, kakšne pol leta nazaj, ko je imel pes težave s kakanjem (sluz, težko je kakal) in mu je veterinar takrat iztisnil neko sluz, nato smo prišli na kontrolo čez en teden in vse je bilo v redu. Takrat sem mu pokazala tudi to bulico, ki je bila takrat še čisto majhna (v bistvu je bolj, kot da bi bilo raztrgano), pa je takrat rekel, da če se pes ne obnaša, kot da bi bil bolan, da z njim potlej ni nič narobe!!!

Zdaj me pa zanima, ali se da to pozdraviti, kako mazilo, so to mogoče hemeroidi ... Čez 14 dni ga bom itak odpeljala k veterinarju, samo zanima me vaše mnenje. Pes je drugače zelo živahen, je normalno, brikete, bel riž, zmešan s konzervo chappy (priporočilo veterinarja).


Zahvaljujem se vam za zanimivo vprašanje in odličen opis težav, ki jih ima vaš kuža. Psi imajo pogosto težave z zadnjičnimi žlezami (analnimi vrečkami), v katerih nastaja poseben izloček, ki se normalnem iztrebljanju iztisne iz njih. Zaradi premehkih iztrebkov pa se te žleze pogosto ne morejo izprazniti in se zamašijo. Izprazne jih veterinar, kar je v vašem primeru najbrž tudi storil (iztisnil je sluz, ki ste jo opisali).

Glede na vaš opis bulice, ki jo ima kuža v predelu zadnjične odprtine pa bi lahko šlo za tumor analne žleze. Ti tumorji se pogosteje pojavljajo pri starejših samcih, še posebej, če niso kastrirani. Tumorji analnih žlez so okrogli, rožnate barve in običajno niso širši od 3 cm. Psi si to področje pogosto ližejo ali grizejo, zato lahko nastane tudi vnetje ali razjeda tumorja in rdečina je še očitnejša. Takšni tumorji so lahko benigni in jih imenujemo adenomi, lahko pa so tudi maligni in jim pravimo adenokarcinomi. Ti se lahko razširijo tudi na notranje organe (bezgavke, jetra, pljuča). Samo s kliničnim pregledom pa tega ni mogoče ugotoviti. Za to je potreben odvzem vzorca tkiva, ki ga potem patohistološko pregledajo pod mikroskopom po predhodnem obarvanju s posebnimi barvili.

Zdravljenje teh tumorjev običajno zajema kastracijo psa in hkratno kirurško odstranitev tumorja, po potrebi pa veterinar, specialist za te bolezni, priporoči še obsevanje (radiacijo) in/ali kemoterapijo. Po nekaterih podatkih naj bi že sama kastracija v 95% primerov stanje izboljšala.

Kar se tiče prehrane vašega kosmatinca, priporočam visoko kakovostne brikete, posebej prilagojene starejšim psom manjših pasem (t. i. senior), ki jih najdete v vseh bolje založenih specializiranih trgovinah za male živali.