Stopnja posvetlitve je najbolj odvisna od izbire postopka za beljenje zob, pa tudi od izhodiščne barve zobne sklenine. Foto:
Stopnja posvetlitve je najbolj odvisna od izbire postopka za beljenje zob, pa tudi od izhodiščne barve zobne sklenine. Foto:

Zanima me, kako trajne so metode beljenja, torej, če se odločim za beljenje zob zdaj - kako trajna bo "belina"?


Trajanje "beline", kot jo sami imenujete, je najbolj odvisna od izbire postopka za beljenje oziroma posvetlitev vaših zob. Tu se vam ponuja več možnosti; v lekarnah ponujajo enkratne belilne preparate, ki zagotavljajo kratkoročnejši učinek. Nato se lahko odločite za strokovno beljenje zob s pomočjo posebej za to oblikovanim gelom oziroma kremo, ki jo osvetljujemo s pomočjo posebne modre svetlobe. Taki posegi so nekoliko dražji, so pa tudi očitno dolgoročnejši.

Posebej je treba poudariti, da je stopnja posvetlitve močno odvisna od izhodiščne barve zobne sklenine. Načeloma imajo ljudje z nekoliko bolj belo poltjo manj belo zobno sklenino, zato ni mogoče pričakovati snežne beline, ki jo poznamo iz reklamnih oglasov s televizije. Torej sta belina in trajanje posvetlitve zelo odvisna od izbire metode in izhodiščne narave ter barve vaše sklenine.

Eden izmed ponudnikov profesionalnega beljenja zob (Britesmile) v svojih pogodbah zagotavlja, da »belilni« učinek traja približno polovičen čas od stopnje posvetlitve. Če se recimo vaši zobje pobelijo za šest stopenj, potem bo belilni učinek vzdržal vsaj tri leta. Kot rečeno, je to predpostavka, ki jo v svojih pogodbah zagovarja omenjeni ponudnik strokovnega beljenja zob. A če posameznik ob tem ne upošteva navodil zobozdravnika, kadi in pije kavo, potem se dolgotrajnost bistveno zmanjša.