Skrbi omenite svojemu ginekologu ob naslednjem pregledu, da boste zares pomirjeni. Foto: EPA
Skrbi omenite svojemu ginekologu ob naslednjem pregledu, da boste zares pomirjeni. Foto: EPA

Pri spremstvu prvega otroka v bolnišnico sva v dvigalu naletela na zdravniško osebje, ki je z vozičkom prevažalo nekakšno škatlo z oznako RADIOAKTIVNO. Je mogoče, da sem bila izpostavljena sevanju? Škatla je bila od mene oddaljena približno en meter, vožnja z dvigalom pa je trajala okoli dve minuti. Bojim se, da bi se na otročičku v meni razvile posamezne nepravilnosti, saj se zavedam, da je v tem času zarodek izredno občutljiv zaradi razvoja notranjih organov.




Če torej v bolnišnicah prenašajo kakršno koli nevarno snov, mora biti ta zaprta v zaboj, vrečko ali podobno nosilno stvar, ki ne dopušča njenega škodljivega vpliva med samim prenosom. Kaj točno je zdravniško osebje prenašalo v zaboju, ne vem, saj je možnosti veliko, vendar predpostavljam, da so to lahko izotopi, ki se jih uporablja ali pri diagnostičnem slikanju kot kontrastno sredstvo ali pa izotopi za lokalno radioterapijo. V tašnem primeru se radioaktivna snov prenaša v posebnih s svincem zaščitenih zabojih, ki omejijo njihovo sevanje v okolico do trenutka, ko se jih uporabi. Če torej zdravniško osebje ni nosilo nikakšnih zaščitnih oblačil, npr. svinčenega plašča, skafandra ali kaj podobnega, potem je bil prenos poponoma neškodljiv in vam glede tega ni treba skbeti. Čeprav se sliši čudno, ampak tudi zdravniki in zdravniško osebje smo ljudje, ki imamo radi svoje zdravje, in se zato (še posebno, ker vemo, s čim imamo opravka) vedno primerno zaščitimo. Velikokrat pa se opozorilo "pozor sevanje" uporablja tudi samo v namen opozorila, da je treba tudi z zabojem, vrečko ali sobo ravnati previdno, saj nikoli ne veš, kaj je notri. Obstaja možnost, da je bil zaboj celo prazen.

Velikokrat me ljudje tudi sprašujejo, kaj je z onkološkimi bolniki, ki imajo vstavljen radioaktivni izotop zaradi samega zdravljenja in ali so potem za okolico, posebno nosečnice in otroke, škodljivi. Če so prepuščeni v domačo oskrbo, so popolnoma nenevarni, saj je globina sevanja in s tem delovanja izotopa zaradi terapevtskega namena zelo omejena. To pomeni, da če obsevamo določen del telesa ali organa s tem izotopom, ne želimo, da seva na večjo površino, saj s tem povzroča škodo tudi zdravljenemu. Tako je za sogovornika popolnoma nenevarno, če se z njim pogovarja na razdalji enega metra, saj je nevarnost sevanja enaka nič. Bistveno bolj skrb vzbujajoče je sevanje, ki ga nevede dobimo z letalskimi poleti. Na poletu iz Evrope do Amerike smo izpostavljeni tolikšemu sevanju, kot smo ga deležni pri rentgenskem slikanju prsnega koša.

Da pa vas dokončno pomirim/o, vam svetujem, da svoj strah omenite svojemu ginekologu ob naslednjem pregledu. Tako bo ob naslednji ultrazvočni preiskavi nekoliko bolj pozoren na morebitne znake napačnega razvoja, najverjetneje pa vam bo povedal, da ne vidi nič skrb vzbujajočega.