Ženske tudi v nosečnosti lahko krvavijo, kar pa ni nujno napoved težav. Foto:
Ženske tudi v nosečnosti lahko krvavijo, kar pa ni nujno napoved težav. Foto:

Zdi se mi sicer, da nisem, a dvom mi ne da miru. Glede na to, da imam menstruacijo (po tistem sem jo dobila že dvakrat), mislim, da ne morem biti noseča. Ali menstruacija resnično pomeni odsotnost nosečnosti?


Krvavitev ni vedno menstruacija in obratno, tudi rahli izcedki so lahko menstruacija. Torej moramo vsako krvavitev pri ženski najprej obravnavati in jo šele nato opredeliti kot pojem ali diagnozo. Če uporabim besede mojega učitelja, potem moramo vsako žensko obravnavati, kot da je noseča, dokler ne dokažemo nasprotnega (sliši se kot pravni izraz, a na žalost velja).

Največkrat (80-85 %) je redna mesečna krvavitev, ki ne odstopa ne v količini krvavitve ne v pričakovanem obdobju od drugih, menstruacija. Res pa je, da tudi ženske v nosečnosti lahko krvavijo. Najpogostejša je krvavitev v 4-5 tednu nosečnosti (ali v tednu, ko ženska običajno pričakuje menstruacijo), ki jo imenujemo nidacijska krvavitev, povezana pa je z vgnezdenjem oplojene jajčne celice. Krvavitev je popolnoma nenevarna in ne napoveduje morebitnega splava. Ženske, ki ne želijo nosečnosti, jo lahko zamenjejo z menstruacijo in tako spregledajo morebitno nosečnost. V prvi polovici nosečnosti so mogoče še krvavitve zaradi spontanega splava (ta se zgodi kar v 20-25 % vseh nosečnosti), spremembe in obolenja na materničnem vratu, zunajmaternična nosečnost, slabša vraščanja posteljice ...

Tudi spremljajoči znaki nosečnosti, kot so bruhanje, slabosti, občutek napihnjenosti, občutljive in povečane dojke, niso vedno zagotovilo za normalno nosečnost. Če ženska ne želi nosečnosti, lahko te znake prezre, če pa si nosečnosti močno želi, si jih lahko domišlja.

V vašem primeru vam svetujem, da opravite nosečnostni test, ki ga dobite v vsaki lekarni ali drogeriji. Skoraj vsi testi so enako dobri, zavedati pa se morate, da je test po 3. mesecu nosečnosti kljub normalno potekajoči nosečnosti lahko negativen. Tako je pregled pri ginekologu še vedno najboljša možnost, da se rešite vseh dvomov.

Po vašem pismu sodeč, mislim, da ste mlajša oseba, ki še ne načrtuje otrok. Ko boste pri svojem ginekologu, se z njim posvetujete o mogoči kontracepciji, sama pa vam svetujem uporabo kondoma in oralnih kontraceptivov, še posebno, če nimate stalnega partnerja (več kot leto in pol).