Povprečna starost pri prvem spolnem odnosu pri dekletih je okoli 16 let, pri dečkih pa okoli 17 let. Foto: EPA
Povprečna starost pri prvem spolnem odnosu pri dekletih je okoli 16 let, pri dečkih pa okoli 17 let. Foto: EPA

Kdaj povprečno imajo ljudje prvič spolne odnose?


Glede na obe vprašanji sklepam, da ste zelo mladi, najverjetneje najstnica, ki se bolj intenzivno srečuje s spolnim življenjem, z njegovim pomenom in željo partnerja, da privoli v spolni odnos.

Enostavnega odgovora na vaše vprašanje ni, še posebej, če nočem zveneti preveč pridigarsko.

Res je, da starost pri prvem spolnem odnosu zadnja leta vseskozi pada, pri dekletih nekoliko hitreje kot pri fantih, verjetno tudi zato, ker pozneje pridejo v puberteto in se zavejo svojih spolnih nagonov. Tako je povprečna starost prvega spolnega odnosa pri dekletih okoli 16 let, pri dečkih okoli 17 let. Seveda pa se pojavljajo tudi skrajnosti, ki pa nas še bolj skrbijo. Po zakonu se vsakršen spolni odnos, pa tu ne govorim le o občevanju, ampak tudi o petingu in podobnih spolnih tehnikah z mladostnikom pod 16 let, obravnava kot spolno nasilje ali zloraba, čeprav se lahko oba strinjata s tem, kar počneta. Seveda pa v svoji ambulanti srečujem tudi 12 let stara dekleta, ki želijo kontracepcijo.

Pri vsem se je treba zavedati, da ženski spolni organi po naravi niso najbolj pripravljeni na zgoden začetek spolne dejavnosti, saj je možnost okužb s vsemi vrstami spolno prenosljivih bolezni zelo velika, kar pa je še hujše, posledice takšnih okužb so navadno veliko hujše kot pozneje v življenju in lahko močno vplivajo na možnost zanositve v poznejših letih ali celo na to, ali bo dekle zbolelo za rakom na rodilih (predvsem za rakom materničnega vratu) v zelo mladih letih. Pomembno je, da se zavedamo, da kakor je spolnost lahko lepa, zanimiva in osrečujoča, lahko ravno ob nepremišljenih dejanjih in prezgodnjih odnosih prinese mnogo skrbi in žalosti.

Svetujem vam lahko le, da če ne morete govoriti z nobeno odraslo osebo, ki bi vam lahko ustrezno svetovala, da se pri kolegicah pozanimate, kdo je njihov ginekolog, kako se z njim razumejo, in se nato odpravite na daljši posvet h ginekologu, ki se pretežno ukvarja z mladostnicami. Ni pravilnega odgovora na vaše vprašanje. Le vaša presoja je, kdaj je to najbolj ustrezno in zakaj se v to spuščate. Če je razlog le fant, ki grozi, da vas bo pustil, če ne bosta spolno občevala, ali pa to, da se vse prijateljice hvalijo s tem početjem in da je super, potem nimate pravih razlogov. Zavedati se morate, da mnogi le govorijo in manj naredijo, bahati se s spolnostjo pa je v današnji družbi zelo zaželeno in priznano. Torej pamet v roke!