Privoščite si obisk pri zobozdravniku, strokovno čiščenje zobnega kamna in morebitno osebno svetovanje glede postopkov odstranjevanja madežev. Foto: EPA
Privoščite si obisk pri zobozdravniku, strokovno čiščenje zobnega kamna in morebitno osebno svetovanje glede postopkov odstranjevanja madežev. Foto: EPA

Slišal sem, da jih povzroča bakterija. Zanima me, kako se strokovno imenuje pojav, saj bi o tej zadevi rad izvedel več, pa mi manjka ime bolezni. Ali si lahko pri odstranitvi pomagam sam ali bom moral k zobozdravniku? Je poseg plačljiv?


Čeprav ste stanje precej dobro opisali, je težko dokončno določiti za kaj pravzaprav gre. Povsem mogoče je, da se je sklenina spremenila zaradi specifične bolezni v vašem otroštvu. Mnogokrat se namreč izkaže, da se obarvanost v obliki rjavkastih pik pojavi zaradi jemanja določenih zdravil (recimo tetraciklini). Včasih se pikčasti madeži pojavijo zaradi pitja kave ali izrazitega zobnega kamna. Povsem mogoče je tudi, da je potrebna bolj temeljita ustna higiena (odstranjevanje zobnega kamna, poliranje zob, čiščenje žepkov itd).

Tudi če je res, da je poglavitni krivec za rjavkaste pike bakterija, jo lahko s pomočjo podrobne ustne higiene uspešno odstranimo. Kar se tiče dela o ustni higieni si zagotovo lahko pomagate sami, predlagam pa vam, da si privoščite obisk pri zobozdravniku, strokovno čiščenje zobnega kamna in morebitno osebno svetovanje glede postopkov.

Specialistični pregledi so plačljivi, za plačljivost strokovnega čiščenja zobnega kamna pa kontaktirajte enega izmed mnogih zobozdravstvenih domov oziroma Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Brez dodatnega pregleda in obiska zobozdravnika ne bo šlo.