Za mladiče je najbolj primerna tovarniško pripravljena hrana v obliki briketov. Foto: EPA
Za mladiče je najbolj primerna tovarniško pripravljena hrana v obliki briketov. Foto: EPA


Zlatega prinašalca prištevamo med velike pasme, kar pomeni, da je za vašega mladiča primerna hrana za mladiče velikih pasem (Puppy Large Breed). Najprimernejša je tovarniško pripravljena hrana v obliki briketov, in sicer visokokakovostnega proizvajalca. Hrana v pločevinki je sicer tudi na voljo, vendar pa so briketi bolj zdravi za zobe, poleg tega pa je za tako velikega psa potrebnih veliko pločevink, kar pomeni tudi precejšen strošek.

Pazite, da je hrana, ki jo kupite, resnično namenjena mladičem velikih pasem, saj je njena sestava drugačna kot za druge mladičke. Predvsem vsebuje manj kalcija in več snovi, ki pomagajo vzdrževati zdravje sklepov. Preveč kalcija za tako velikega psa ni dobro, ker kosti prehitro rastejo in lahko nastanejo ortopedske težave (kolčna ali komolčna displazija ...). Ko se odločite za primerno hrano, te ne menjavajte po nepotrebnem, da ne pride do prebavnih motenj. Visokokakovostna hrana vsebuje vse, kar vaš mladič potrebuje, in mu ni treba ničesar dodajati, še najmanj pa različnih vitaminskih ali kalcijevih dodatkov.

Sicer ne vem, koliko je vaš mladiček star, vendar je mladiča, starega približno 2 meseca, priporočljivo hraniti petkrat dnevno. To pomeni, da priporočeno dnevno količino hrane razdelite na pet enakih obrokov, ki jih mladiček dobi ob točno določenem času. Takšni manjši obroki so za mladička lažje prebavljivi in manj obremenijo prebavila, kot če bi mu dali manj večjih obrokov. Postopoma, ko mladiček raste, število obrokov zmanjšujete. Odrasel pes naj bi dobil dva obroka hrane dnevno.

Veliko veselja z novim družinskim članom!