S prihodom v meno se utegnejo težave s potenjem še povečati. Foto: EPA
S prihodom v meno se utegnejo težave s potenjem še povečati. Foto: EPA

Imam 45 let in mi je težko iti med ljudi. Skrbno pazim, kaj oblečem, da se mi pot ne pozna toliko. Tudi ličim se zelo malo, ker mi po obrazu kar tečejo kaplje, prav tako z lasišča in las. Res je to zelo kruto, in da sem vsa mokra, sploh ni potrebno dosti: malo hitrejše hoje, poleti pa kratek klepet zunaj klimatiziranega prostora. Sem tajnica in imam veliko težav s papirji, saj se ne smem nikoli z roko neposredno dotakniti dopisa, ker ostane vlažen.

Ginekolog mi je na podlagi preiskav zagotovil, da je z mano vse v redu, splošna zdravnica pa je prav tako naredila nekaj preiskav (krvi, vode, ščitnice, test za depresijo ...). Tudi po teh preiskavah sem dobila odgovor, da ni videti nič posebnega. Šele ko me je videla vso preznojeno, je potrdila, da gre za pretirano znojenje, a mi le dejala, naj se s tem sprijaznim, ker se ne da nič storiti, poleg tega pa da se bo stanje s prihodom v meno še poslabšalo. Omenila sem ji tudi operacijo, ki naj bi preprečevala potenje, vendar mi je predlagala, naj s tem počakam še nekaj časa, češ da ni priporočljiva. Tako nisem dobila naslova, na koga naj se obrnem.

Prosim, pomagajte mi, ker ne vem več, kaj naj storim. Pila sem tudi že nekaj vrst čajev in kapljic, ki pa mi ne pomagajo. Res si želim, da bi lahko še kdaj šla teč ali plesat.


Razlogov za potenje, predvsem čezmerno, je lahko več. Najbolj pogosti so debelost, slaba kondicijska pripravljenost, neravnovesje ščitničnih, nadledvičnih in spolnih hormonov, čezmerna aktivnost avtonomnega živčevja, ki skrbi za žleze znojnice, stres in povečane količine adrenalina v krvi. O tem sem pred časom v svetovalnici že pisala.

Najbolj moteče je pretirano potenje v pazdušnem predelu, na dlaneh, podplatih ... Veliko k temu prispevamo tudi z neustreznimi oblačili, ki ne dovoljujejo zadostnega zračenja kože. Prek nog in podplatov na primer v enem dnevu lahko izgubimo tudi pol litra znoja. Zato je pomembno, da nosimo čim bolj zračno obutev. Tudi z uporabo antiperspirantov, torej snovi in mazil, ki preprečujejo ali zmanjšujejo potenje določenih predelov, je navadno prisotna prerazporeditev dela kože, ki se nato poti. Torej, če uporabljamo takšne preparate na pazduhi, se rado zgodi, da se bolj potimo v prsnem ali hrbtnem predelu ali celo po obrazu.

Enak "bumerang učinek" lahko dosežemo tudi po operacijah, pri katerih prekinemo avtonomno živčevje, ki oskrbuje moteče področje. Zgodi se namreč, da je želeno področje suho, pojavi pa se novo problematično področje. Ravno zato je zelo pomembno, da je odločitev za operacijo zelo pretehtana in vključuje morebitne komplikacije. Zato vam svetujem, da se s svojimi težavami oglasite pri dermatologu, ki bo s posebnimi testi preveril, koliko je tega motečega potenja in kje ter ali tveganje operacije ali terapije z določenimi snovmi v obliki injekcij lokalno v vašem primeru sploh pride v poštev. Seveda ob predpostavki, da ste s pregledi pri splošnemu zdravniku in ginekologu izključili vse druge vzroke za pretirano potenje.