Najbolje bo, da se o težavah posvetujete z zdravnikom, ki bo lahko po pregledu postavil pravo diagnozo. Foto: MMC RTV SLO
Najbolje bo, da se o težavah posvetujete z zdravnikom, ki bo lahko po pregledu postavil pravo diagnozo. Foto: MMC RTV SLO

Ali bo to prešlo samo od sebe ali moram obiskati zdravnika? Zanima me tudi, kaj bi to lahko bilo?


Glede na podan opis je zelo težko podati dokončno diagnozo, lahko pa vam pomagam pri usmerjanju. Najpogosteje gre pri takšnih težavah za skrotalno kilo ali hidrokelo, ki jo je treba operativno korigirati. Nastane zaradi nabiranja tekočine v samih ovojih testisa, ki ga držijo in ščitijo ob telesu, ali pa gre za vdor črevesne vijuge iz trebušne votline v skrotalno vrečo, kar je lahko ravno tako nevarno, še posebno, če se to črevo vklešči.

Bolj redka možnost so vnetja, ki so najpogosteje posledica virusne okužbe ali pa predhodne poškodbe testisa. Ker ne omenjate, koliko ste stari, lahko omenim še možnost torzije ali zasukanja testisa okoli svojih žil, ki pritekajo iz trebušne votline navzdol. Takšna poškodba zmanjša pritok krvi v sam testis in s tem lahko povzroči njegovo propadanje in bolečine.

V vsakem primeru vam svetujem, da obiščete splošnega zdravnika, ki si bo testis ogledal in glede na videz in otip postavil okvirno diagnozo ter vas nato poslal na nadaljnji pregled k abdominalnemu kirurgu, urologu ali infektologu.