Zajčki se pogosto parijo. Foto: EPA
Zajčki se pogosto parijo. Foto: EPA

Kako je videti, ko se skotijo mladi kunci, kako za njih skrbeti in koliko jih je ponavadi?


Če imate par kuncev različnih spolov, je najbrž res bilo parjenje in posledica je brejost. Brejost pri kuncih traja 31 dni. Po tem času se skoti 4-12 golih in slepih mladičkov, ki prvih 10-14 dni pri materi sesa mleko. V tem času jim tudi zraste dlaka in okoli 10. dne tudi spregledajo.

Ko se mladički skotijo, ne glede na to, kako ljubki so, se jih ne dotikajte vsaj 7 dni. Mladički po rojstvu namreč nimajo svojega vonja in če se jih dotaknete, bodo dišali po vas, mati pa jih ne bo hotela dojiti in jih bo zavrnila.

Mladički začnejo trdno hrano, torej briketke za kunce, jesti med 11. in 14. dnem. Ponudite jim brikete, namenjene posebej mladičkom kuncev, ki jih dobite v bolje založenih trgovinah za živali. Mladičke lahko od matere odstavite med 4. in 8. tednom starosti, odvisno od velikosti oziroma pasme. Manjše pasme kuncev načeloma odstavljajo prej kot večje. Po 3. mesecu starosti pa nikakor ne smejo več biti skupaj z mamo pa tudi med seboj jih morate ločiti po spolu. Kunci namreč zelo hitro spolno dozorijo, že pri 4. mesecih starosti, in lahko se zgodi, da se sparijo med seboj.

Preden se mladički skotijo, nekje 29. dan brejosti, postavite mamo kunčico v primerno veliko kletko, v kateri mehko nastiljate in pripravite toplo gnezdo. Samec naj bo v tem času ločen od samice. Ko boste mladičke odstavili, priporočam kastracijo in/ali sterilizacijo obeh vaših kuncev, da se ne bi ponovno sparila. Kunci imajo namreč lahko leglo od 5- do 7-krat na leto.

Veliko veselja in sreče pri oddaji mladičkov!