Bujno rastje prerašča gorska pobočja Vzhodnega Timorja. Foto: Lonely Planet
Bujno rastje prerašča gorska pobočja Vzhodnega Timorja. Foto: Lonely Planet
Na Vzhodnem Timorju vas pričakajo neokrnjene plaže. Foto: Lonely Planet
Življenje je za Timorce končno postalo malce lažje kot v letih nemirov. Foto: Lonely Planet

Res, infrastruktura je ... vprašljiva in pot do neodvisnosti je pogosto naletela na težavne odseke, a naj vas to ne odvrne, da ne bi raziskali tega izjemnega kraja. Sicer je zahtevno, a vredno vseh muk.
Predstavniki Lonely Planeta so sedli skupaj s svetovalci predsednika Vzhodnega Timorja, da bi izvedeli kaj več o zadnjih športnih dogodkih, ki naj bi bili v tej otoški državi v jugovzhodni Aziji, vključno s Tour de Timor, ki se je začela včeraj.
Timor-Leste, kot je uradni naziv Vzhodnega Timorja, najmlajšo azijsko državo, označuje surova in topla energija. Nobelov nagrajenec za mir in vzhodnotimorski predsednik, José Ramos-Horta, v svoji dobrodošlici v državo pove: "To je dežela neokrnjene naravne lepote, s poduhovljenimi gorskimi verigami, ki se dvigajo 3000 metrov visoko. Tu so zaščiteni pragozdovi, ki spominjajo na svet, kot je bil pred človeškimi časi; obilica koralnih grebenov, ki dajejo zavetje bogastvu morskih sesalcev; ter dobrosrčni in gostoljubni domačini, katerih tradicije segajo več tisoč let nazaj, in ki vsakemu obiskovalcu ponudijo nasmeh in skodelico tradicionalne kave."

Tour de Timor
A kjer se je Timor-Leste res dodobra uveljavil, je kot avanturistični kraj z mednarodnimi športnimi dogodki, kot sta Tour de Timor in Maraton Dilija, "mesta miru". Tour de Timor, ki poteka med 13. in 17. septembrom, imenovan tudi "Svetovna tekma za mir", je zahtevna petdnevna kolesarska dirka prek cele države. Je pa tudi zabaven način za spoznavanje domačinov in raziskovanje bujnega podeželja, spektakularnih gora in obale, porasle z gozdovi. In z denarnim skladom 100.000 ameriških dolarjev je najverjetneje najbolj dobičkonosna dirka na južni polobli.
Prvi "maraton Dilija, mesta miru," je bil junija letos, na njem pa je slavil Kenijec Philimon Rotich. Dogodek je bil velik uspeh, na njem pa so sodelovali tako športniki iz 26 držav vsega sveta kot tudi profesionalci in strokovnjaki iz azijsko-pacifiške regije. Naslednji maraton, napovedan za junij 2011, naj bi bil še večji.

Za pohodnike in ljubitelje zgodovine
Če imate raje vodo kot trdna tla, severna obala Timorja, skupaj z otokoma Atauro in Jaco, ponuja potapljaškim navdušencem neokrnjeni podvodni čudežni svet. Pohodniki pridejo na svoj račun v divjih in prelepih gorah Matebian in Ramelau, stara vasica Balibo pa je prepredena s portugalsko, avstralsko in timorsko zgodovino.

In medtem ko uživate v dih jemajoči naravni divjini in edinstvenih kulturnih znamenitostih, ima potovanje na Timor-Leste še eno (družbenokoristno) prednost: z denarjem, ki ga porabijo popotniki, podpirajo predvsem lokalno skupnost.
S tem ko uživate v značilnem obroku, prenočujete v penzionu ali kupujete tam pridelano kavo, edinstvene lesene rezbarije ali ročno delane košare, boste pomagali Timorcem, da se postavijo nazaj na noge po dolgih desetletjih stisk. Dirke, maratoni ... ti razburljivi dogodki se osredotočajo ne le na to, kaj imajo prebivalci ponuditi, ampak tudi simbolizirajo mirno in cvetočo prihodnost Timor-Lesteja.