Eden tistih kičastih prizorov na brošurah, ob katerem si skoraj vsak želi v trenutku oditi na letališče. Foto:
Eden tistih kičastih prizorov na brošurah, ob katerem si skoraj vsak želi v trenutku oditi na letališče. Foto:
Fidži
Tropsko podnebje pomeni toplo morje.

Za mnoge je Fidži raj na zemlji in večina ljudi se ob prizorih s Fidžija res začne kar sliniti. Palme, morje, ljubke hišice, intimno ozračje in še bi lahko naštevali. Številne turistične agencije Fidži predstavljajo kot sanjsko destinacijo za mladoporočence, a to nikakor ne pomeni, da se boste v katerem koli drugem življenjskem obdobju tam počutili kaj manj čarobno.

Fidži leži v južnem Pacifiku, vzhodno od Vanuatuja, zahodno od Tonge in južno od Tuvaluja. Državo sestavlja okoli 322 otokov, od katerih jih je 106 naseljenih, in še 522 otočkov. Največja in najbolj pomembna otoka sta Viti Levu in Vanua Levu, na katerih živi 87 odstotkov od okoli 944.000 prebivalcev, kolikor jih živi v republiki Fidži. Upravno je otočje razdeljeno na štiri divizije, ki se delijo na 14 provinc. Celotno območje Fidžija se razprostira na 194.000 kvadratnih kilometrih, od katerih kopno predstavlja desetino.

Zanimivost:
Priljubljena pijača na Fidžiju je kava: a nima prav nobene povezave z našo kavo. Gre za pomirjevalni napitek iz korenine popra.
Otoki so večinoma hriboviti, z vrhovi okoli 1.300 metrov, in pokriti s tropskimi gozdovi. Viti Levu je, kot že rečeno, največji in najbolj obljuden otok - na njem živijo tri četrtine vseh prebivalcev, pa tudi prestolnica Suva. Med drugimi pomembnimi mesti velja omeniti Nadi, kjer je tudi mednarodno letališče, in Lautoko, ki je drugo največje mesto in pomembno pristanišče. Preostali otoki oz. skupine otokov so še tretji in četrti na lestvici največjih otokov: Taveuni in Kadavu, veriga otokov Jasava, ki so zelo priljubljeni med turisti, in oddaljeni otoki Lau.

Prebivalci otokov zelo predano gojijo svojo kulturo, v kateri je sicer zaznati vplive kitajske in indijske kulture, pa tudi evropske kulture, nenazadnje je bil Fidži skoraj stoletje britanska kolonija, uradno pa je še vedno najvišja politična oblast v rokah britanske kraljice Elizabete II. Država je sicer neodvisna od leta 1970.

K. T.