Samostan, ki se nahaja v spokojnem, bujno zelenem okrožju Tai Po, je v celoti financiral najbogatejši Azijec Li Ka Šing, ki je za projekt prispeval 193 milijonov dolarjev iz svojega osebnega sklada, poroča CNN.

Objekt, ki se v slogu zgleduje po stavbah iz obdobja dinastije Tang, se razteza na 46.000 kvadratnih metrih, kar je toliko, kot okoli devetih nogometnih igrišč. Dnevno lahko samostanski kompleks sprejme do 500 obiskovalcev, a ne bo odprt za turistične skupine, da bi ohranili sveto vzdušje.

Li se je projekta lotil, da bi promoviral budizem v Hongkongu, samostan pa so gradili pet let. Njegova največja zanimivost je nedvomno 76 metrov visok kip boginje usmiljenja, budističnega božanstva, ki bedi nad celotnim kompleksom, od koder se razteza dih jemajoč razgled na hongkonško pristanišče in okoliške otoke.

Neprebojne VIP-sobe
V samostanu je tudi vrsta dvoran (v eni od njih stojijo kar trije pozlačeni budistični kipi), v katerih lahko ljudje meditirajo in se poučujejo o budizmu. Morda največja zanimivost so neprebojne spalnice, namenjene gostujočim menihom z vsega sveta.

"V okna smo vgradili neprebojno steklo, da bi obvarovali pomembne goste, kot so tajski vrhovni patriarh in drugi visoki menihi," je za lokalne medije povedal Walter Ngai Kai Šu, generalni sekretar samostana. Sobe so še vedno prazne, Ngai pa pravi, da niso bile zasnovane za Lija ali katerega drugega določenega posameznika.

Obiskovalcem je prepovedano vnašanje dišečih palčk, mesa, alkohola ali drugih poklonov v obliki hrane, da bi samostan ostal do okolja prijazen. "Obstajajo številni drugi načini, kako se lahko poklonite Budi kot z dišečimi palčkami," je odločen Ngai.

Trenutno v samostanu živi ducat menihov, večinoma iz Hongkonga in jugovzhodne Azije, javnosti pa bo kompleks vrata odprl 15. aprila.