Rajski otoki za idealne počitnice. Foto:
Rajski otoki za idealne počitnice. Foto:
Si predstavljate sebe na stolu? Večina verjetno prav zlahka.
Znamenita Coco-de-Mar.

Daleč v Indijskem morju skrit arhipelag Sejšelov, ki leži okoli 1500 kilometrov vzhodno od afriške celine, tvori 115 otokov. Med dokaj bližnje sosede Sejšelov štejejo Zanzibar, Mauricius, Reunion, Komore in otok Mayotte. Največji oz. najpomembnejši otoki so Mahe, Praslin in La Digue, ki že na prvi pogled razkrivajo granitne skale, ki jih tvorijo. Po navadi imajo sredi otoka veličastne vrhove, ki se potem spuščajo do morske gladine.

Mahe je največji otok in po navadi za prišleke predstavlja prvi stik s Sejšeli, medtem ko je Praslin tišji, manj poseljen in zato odlična začetna točka za raziskovanje bližnjih plaž ter otokov. Za potapljaške zanesenjake je odlično poskrbljeno, prav tako jadralske navdušence. Otoki, ki ležijo daleč narazen, so si zelo različni, in mnogi pravijo, da vsak sije zase kot dragocen dragulj. Ena najznamenitejših podob Sejšelov je Coco-de-Mer, znamenita vrste palme, ki raste le na otoku Praslinu.

Sejšeli nimajo domorodskega prebivalstva: prebivalstvo tvorijo priseljenci. Največjo etnično skupnost tvorijo potomci Francozov, Afričanov, Indijcev in Kitajcev. Skupaj s sejšelsko kreolščino, ki temelji na francoščini, sta uradna jezika angleščina in francoščina. Po popisu iz leta 2002 je večina prebivalcev kristjanov, največ je katoličanov, nekaj malega je anglikancev, hindujcev in muslimanov. Zanimivo je, da je sejšelska družba načeloma matriarhalna: mame so dominantne v gospodinjstvu, nadzorujejo finance in skrbijo za otroke.

Sejšeli imajo geslo, ki dejansko najbolje opisuje njihovo šibko točko: "edinstvenost čez tisoč milj", kar opisuje to, da je najbližji sosed na afriški vzhodni obali oddaljen tisoč kilometrov, pa tudi to, da arhipelag tvorijo otoki, "razpršeni" na več kot milijonu kvadratnih kilometrov. Edinstveni tako geografsko, podnebno in tudi kulturno imajo tudi pisano zgodovino z vohuni, s pirati in z brodolomci, ki so dodali še piko na i že tako enkratni mešanici evropske, afriške, indijske, arabske, kitajske in kreolske kulture.

Odlična novica za tiste, ki ne marajo komarjev: ta naravni raj, ki se lahko pohvali s skoraj vselej lepim vremenom, ne pozna malaričnih komarjev, krasijo pa ga veličastni deževni gozdovi in prelepe plaže, preveč oddaljene od preostalega sveta, da bi človek pustil svoj uničujoč pečat.

Sejšelske oblasti si z željo ohraniti neokrnjenost narave prizadevajo za visokokakovostne, a okolju neškodljive počitnice. Tako so počitnikarjem na voljo majhne, zasebne hišice na plaži in ne že očesu moteči veliki hotelski kompleksi.

K. T.