Bliskovit razvoj in vzpon nekoč puščavskega Dubaja je omogočila nafta, vse pomembnejši pa postaja tudi turizem. V letu 2008 bo predstavljal 20 odstotkov bruto družbenega produkta. Foto: EPA
Bliskovit razvoj in vzpon nekoč puščavskega Dubaja je omogočila nafta, vse pomembnejši pa postaja tudi turizem. V letu 2008 bo predstavljal 20 odstotkov bruto družbenega produkta. Foto: EPA
Prizor s plaže v Dubaju. Domačinka pazi na otroke. Foto: EPA

Britancema v tradicionalno muslimanskem okolju, kjer je pitje alkoholnih pijač zelo omejeno, homoseksualnost in poljubljanje v javnosti pa prepovedana, grozi celo zaporna kazen. Struktura prebivalstva se je v zadnjih letih v Dubaju, hitro razvijajoči se prestolnici Zruženih arabskih emiratov, povsem spremenila. Okoli 80.000 avtohtonih Arabcev predstavlja le še 10 odstotkov celotne populacije.

Manjšina v lastni državi
"Vsak, ki živi v tej deželi, lahko občuti, kako težko je biti manjšina v lastni državi, kjer čutiš pritiske na svoje navade, jezik in religijo. Čutimo, da je naša identiteta ogrožena, zato bo treba razvojni model prilagoditi tako, da bo ustrezal naši demografski sliki," razmišlja politični analitik Abdel-Khaleq Abdullah.

Delavci iz Indije predstavljajo največjo skupino tujcev v mestu, ki se predstavlja kot svetovljansko in glamurozno mesto z velikimi ambicijami. A hiter razvoj, podprt z nafto in sonca željnimi turisti, prinaša tudi "negativne" stranske učinke za domače muslimansko prebivalstvo.

Bikini vs. črne halje
Kontrasti so veliki. Na eni strani turistke v bikiniju, na drugi strani pa domačinke, zavite v črne dolge halje. Muslimanom je prepovedano piti alkoholne pijače, medtem ko se tujci predajajo razvratnim zabavam na prostem. "Toliko je že tujcev, da se počutijo kot doma. Zahodnjaško obnašanje je postalo norma, a ta norma ne sodi v kulturo avtohtonega prebivalstva," je povedal Christopher Davidson z univerze v Durhamu in dodal: "Ta in podobni primeri bodo zelo škodovali gospodarstvu, saj se bodo ljudje začeli spraševati, 'zakaj bi odšel v Dubaj na počitnice, če sem lahko aretiran zaradi poljubljanja'."

Hassan Mattar, odvetnik britanskega para, pa meni: "Problem je, ker ljudje ignorirajo zakone te države. Gre za islamsko državo in problem ni v zakonih, pač pa v ljudeh."

A. V.