Najnovejša pridobitev Irana. Foto: The Iran Project/Mohsen Zare
Najnovejša pridobitev Irana. Foto: The Iran Project/Mohsen Zare

345 metrov dolg, tri metre širok in 80 metrov visok most so zgradili v pokrajini Ardabil, ki naj bi imela s svojimi prostranimi pašniki, terapevtskimi termalnimi vrelci in kipečimi gorami največje turistične zmogljivosti v državi.

Po poročanju spletne strani Real Iran bodo ob mostu zgradili še "turistično mesto", sestavljeno iz hotelov, bazenov in smučišča, kjer bodo obiskovalci lahko še kolesarili, jahali in se vozili s kočijami. Gre za območje ob vznožju ikonične gore Sabalan, znano po svojem medu in naravnih lepotah, oblasti pa se trudijo pokrajino zdaj z naložbami v infrastrukturo kar se da ozaljšati in posodobiti, da bi tako privabili turiste.

Vrhunska termalna destinacija
Termalni vrelci v Mešgin Šahru naj bi bi namreč predstavljali izjemno priložnost za razvoj pokrajine v "mednarodno destinacijo za naravni turizem wellnessa". V regiji že zdaj najdemo tri termalne komplekse, Mešgin Šahr pa je eno glavnih izhodišč za veličastno pogorje Sabalan. Tudi mesto samo ima številne turistične znamenitosti, vključno z gradom, petroglifi in grobnico Šajha Hajdarja, vodje sufijev iz 15. stoletja.

Iran se v zadnjem času pospešeno trudi privabiti več mednarodnih obiskovalcev - za cilj so si zadali 20 milijonov turistov do leta 2025, kar bi državi s kar 17 zgodovinskimi znamenitostmi pod Unescovo zaščito, ki pa je še vedno na številnih črnih listah zahodnih držav, v blagajno prineslo približno 30 milijard evrov.