Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Butan je dvignil svojo "pristojbino za trajnostni razvoj" s 65 dolarjev na obiskovalca na noč na 200 dolarjev, potem ko je septembra lani ta himalajska kraljevina po dveh letih odpravila protikoronske ukrepe, češ da bodo sredstva namenili za uravnoteženje ogljičnega odtisa, ki ga proizvedejo obiskovalci.

Nova pristojbina sto dolarjev na noč bo začela veljati septembra in bo v veljavi štiri leta, je sporočila vlada. "Za to smo se odločili zaradi pomembne vloge, ki jo igra turizem pri ustvarjanju zaposlitev, pri vnosu tujih valut in pri krepitvi vsesplošne gospodarske rasti," so zapisali.

Butan, ki je bil vrsto let povsem izoliran, se je odprl turistom leta 1974, ko ga je obiskalo 300 obiskovalcev. Številka se je leta 2019 povzpela na 315.600, za 15 odstotkov več kot leto poprej.

Se pa je Butan vedno bal posledic množičnega turizma, zato tudi prepoveduje alpinizem, da bi ohranjal neokrnjenost in svetost svojih vršacev. Prav tako je visoka turistična pristojbina omejila turiste na bolj ali manj velike potrošnike, ki predstavljajo le manjši delež množice turistov, ki se zgrinjajo nad bližnji Nepal.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vseeno pa Butan upa, da mu bo uspelo zvišati prihodke od turizma na 20 odstotkov. Trenutno ti predstavljajo le tri odstotke.

Dorji Dhradhul, generalni direktor Turistične zveze Butana, je dejal, da bi prepolovitev pristojbine lahko okrepila prihode na višku sezone, ki traja v Butanu med septembrom in decembrom, ko v tej pretežno budistični državi potekajo tudi številne verske in kulturne prireditve.

Junija je vlada razrahljala pravila za trajanje obiska in pristojbin, a se obisk turistov ni okrepil tako, kot so upali. Po Dhradhulovih navedbah je Butan od januarja obiskalo več kot 56.000 turistov, a je bilo od teh okoli 42.000 Indijcev, ki morajo plačati zgolj 1200 rupij (14,5 dolarja) na dan. V turizmu, ki je pred pandemijo prinašal po okoli 84 milijonov dolarjev letno, je zaposlenih okoli 50.000 Butancev.