Foto: EPA
Foto: EPA

Potniki na nekaterih letih družbe Finnair bodo lahko prešli mejni nadzor z uporabo digitalnih potovalnih poverilnic (DTC), namesto da bi čakali v vrsti za mejno kontrolo. Finska mejna kontrola pravi, da bo digitalni potni list sprejet celo prvič na svetu. Trdijo, da bo zaradi tega potovalna izkušnja hitrejša in lažja kot običajno, poroča Euronews.

Država je v sodelovanju z letalsko družbo Finnair, finsko policijo in letališkim operaterjem Finavia sprožila prelomno preizkušanje sistema, to pa bi lahko bil prvi korak potovalnih sprememb v Evropski uniji. Pilotni projekt DTC je bil 28. avgusta odprt za finske potnike na letih Finnair v London, Edinburg ali Manchester. Na voljo je le finskim državljanom. Popotniki, ki želijo preizkusiti sistem, morajo najprej prenesti aplikacijo za digitalne potne dokumente na svoj pametni telefon. Če jo želijo uporabljati, morajo imeti pred namestitvijo aplikacije aktivirano neko obliko načina zaklepanja zaslona telefona – številko PIN, prstni odtis ali identifikacijo obraza. Nato se potniki morajo registrirati pri licenčnih službah glavne policijske postaje Vantaa in s fizičnim potnim listom ustvariti digitalno različico, poroča Euronews.

Gladki in hitri prehodi meje

Potniki morajo vedno, ko potujejo, svoje podatke prek aplikacije poslati mejni policiji, vsaj štiri ure pred letom. Finska mejna straža trdi, da je DTC "digitalna različica fizičnega potnega lista enako zanesljiva kot fizična". Dodaja, da "omogoča gladke in hitre prehode meje brez ogrožanja varnosti". Ko finski potniki odpotujejo v Združeno kraljestvo z letališča v Helsinkih, so trenutno vzpostavljene posebne linije za prostovoljce, ki preizkušajo storitev. Policisti na meji nato primerjajo fotografijo potnika s tisto v digitalnem potnem listu. Potni list nato potnik postavi na optični čitalec in pogleda v kamero. Če je vse v redu, je potnik opravil mejno kontrolo.