Foto: Doživljajski park Vulkanija
Foto: Doživljajski park Vulkanija

Ob odprtju 31. avgusta 2013 je bil park manjši, z leti pa so ponudbo in kapacitete širili, tudi površino zgradbe Vulkanije. Obiskovalci se po besedah direktorice Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad Danijele Krpič v parku lahko seznanijo s posledicami vulkanizma.
"Gre za 3D-film o nastanku vesolja in življenju v njem. Nato potujejo naprej po lavini cevi in otipajo ali se fotografirajo ob čisto pravih diodah. Spustijo se v globino, v magmatsko ognjišče, od koder bruhajo vulkani. Obiskovalci se morajo rešiti iz središča Zemlje, pri tem pa jim pomaga maskota Vulkanije, krtek Oli," je strnila izkušnjo.

Že leto po odprtju je Vulkanijo prizadel požar. Foto: BoBo
Že leto po odprtju je Vulkanijo prizadel požar. Foto: BoBo

Že leto dni po odprtju je Vulkanijo med gradbenimi deli prizadel požar in uničil kar nekaj tehnologije. Leta 2018 so v svojo vulkansko zgodbo vključili še razstavo mineralov v geološkem muzeju, lani pa so s prijavo na Lasov projekt pridobili virtualna očala, zato so prilagodili filmček o superognjenikih. Dodali pa so še razstavo o predelavi kož iz usnja in razstavo o delu v kamnolomih nekoč, poroča STA.

Po ogledu notranjosti ognjenika se lahko turisti odpravijo še na panoramsko vožnjo s turističnim vlakcem. To se – skupaj z obiskom kamnoloma – po besedah direktorice najbolje trži: "To je naša najuspešnejša kombinacija – ogled doživljajskega parka in panoramska vožnja s postankom v kamnolomu, kjer turisti iščejo kristale olivina."

Vožnja traja 45 minut, v kamnolomu turisti iščejo kristale, na računalniških tablicah pa si lahko ogledajo tudi dva različna filmčka. "Nato se vožnja nadaljuje po panoramski poti in po slemenu nazaj. Tam je zelo lep pogled na krater nekdanjega vulkana, lepo se vidi tudi grad, pa najvišji vrh Goričkega, Kugla. Seveda pa se vidi tudi avstrijski del vulkana, saj se vulkanski izbruh zgodil prav nekje na meji," je še pojasnila.

Več kot 255.000 obiskovalcev

Direktorica pravi, da se je v Vulkaniji vsako leto povečeval obisk. "Leta 2019 smo že imeli 36.000 obiskovalcev letno, kar je za objekt, ki lahko ob enem ogledu sprejme le 24 obiskovalcev, veliko. Med korono so bili nekaj časa zaprti, ko so se prepovedi sprostile, pa so spet imeli visoko število turistov," je še dejala direktorica.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V dveh letih po epidemiji so jih po njenih besedah reševali turistični boni, saj so ljudje v Prekmurju prespali in nato prišli še k njim. Zadnji dve leti so našteli več kot 30.000 obiskovalcev letno, letos pa opažajo rahel upad. "Lani smo imeli recimo v prvem polletju 15.000 obiskovalcev, letos v istem obdobju pa 14.000," je povedala.

A na splošno so zadovoljni, saj jih je od začetka do danes obiskalo več kot 255.000 obiskovalcev. Najbolj obiskani so med krompirjevimi počitnicami. V zavodu je trenutno zaposlenih osem ljudi, enega po navadi zaposlijo še sezonsko.

Vulkanija bo deseto obletnico praznovala v soboto, 2. septembra. Trenutno razvijajo vulkansko pravljično doživljajsko pot, v kateri bi povezali okoliške kamnolome, grad Grad in razgledni stolp. "Čakamo na kak primeren razpis, da bi se prijavili nanj. Je pa seveda 10 let stara tudi vsa tehnologija v Vulkaniji, zato je čas, da posodobimo tudi to," je sklenila direktorica.