Na nižje ležečih evropskih smučarskih postojankah je trenutno snega le za vzorec. Foto: Reuters
Na nižje ležečih evropskih smučarskih postojankah je trenutno snega le za vzorec. Foto: Reuters

Smučišče v Val d'Isèru je svoje stroje po načrtih pognalo pred dvema tednoma in s preostalimi smučišči odprlo smučarsko sezono v Evropi. Toda po najtoplejši in najbolj suhi jeseni v Alpah v zadnjih 147 letih večina smučišč ostaja zelenih. Brez snega na obzorju.

Na britanskem Telegraphu poudarjajo, da je še prezgodaj, da bi lahko napovedovali zelena božič in novo leto, toda to ni izključeno. Zato priporočajo vsem tistim, ki še niso rezervirali svojih počitnic na priljubljenih smučiščih, naj raje dobro razmislijo in si rezervirajo kaj v višjih legah.

Snežna meja se je močno pomaknila navzgor. Trenutno sta po poročanju britanskega Telegrapha v najboljšem stanju francosko smučarsko središče Tignes, toda le za smuke na ledeniku Grande Motte. V polnem obratovanju so tudi smučarske proge v Val Thorensu in avstrijski Ischgl.

Največja pošiljka snega sicer vsako leto pride v sredini decembra, toda zaradi neobičajno toplih jesenskih temperatur lahko le najvišja smučišča, kot sta italijanska Cervinia in švicarski Zermatt, uporabljata snežne topove, pa še to zasnežujejo večinoma ponoči. Kot je znano je učinek topov optimalen samo, kadar so temperature blizu ničle.