Česky Krumlov leži okoli 180 kilometrov južneje od Prage in je znano tudi mednarodnem glasbenem festivalu. Foto: RTV SLO/A. P.
Česky Krumlov leži okoli 180 kilometrov južneje od Prage in je znano tudi mednarodnem glasbenem festivalu. Foto: RTV SLO/A. P.

Že res, da je Praga pravi biser med mesti, a pri načrtovanju potepa nikakor ne smemo spregledati mestec južne Češke, ki so vsa po vrsti slikovita in lepo urejena. Obiskovalca presenetijo mogočni gradovi, kot je na primer pravljični grad na hribu Hluboka in vasica Holašovice, ki je pod Unescovo zaščito - prav tako kot Česky Krumlov in Telč.

Če bi morala izbrati svoj najljubši kraj, bi bil to zagotovo Telč, v 13. stoletju ustanovljeno mestece, ki se ponaša s prekrasnim trgom, ki ga obkrožajo barvne hišice s pestro zgodovino.

A. P.

Grad je zgrajen v slogu windsorske novogotike, lepo pa je opremljena tudi njegova notranjost. Foto: RTV SLO/A. P.
Graščina leži med čudovitimi vrtovi sredi razsežnega angleškega parka. Foto: RTV SLO/A. P.
Središče Českih Budjejovic je trg Otokarja II. Foto: RTV SLO/A. P.
Znamenito pivo Budweiser se imenuje po mestu, v katerem leži pivovarna, kjer ga proizvajajo. To so seveda Budjejovice. Foto: RTV SLO/A. P.
Jindřichův Hradec ima zanimiv zgodovinski predel. Foto: RTV SLO/A. P.
Stavba, ki je na prvi pogled zagotovo ne bi umestili na Češko, kajne? Foto: RTV SLO/A. P.
Duh Švejka je še vedno prisoten. Foto: RTV SLO/A. P.
Trg, ki vzame sapo. Foto: RTV SLO/A. P.
Ko človek gleda hiše v Telču, se zdi, kot da jih je načrtoval kakšen zelo navihan in domiseln arhitekt. Foto: RTV SLO/A. P.
Nemogoče se je odločiti, katera hiška je najlepša. Foto: RTV SLO/A. P.