Potovanje z vlakom je lahko prava pustolovščina ... Foto: EPA
Potovanje z vlakom je lahko prava pustolovščina ... Foto: EPA
Cone za Inter rail
Evropske države so razdeljene na osem con: A, B, C, D, E, F, G, H. Foto: Slovenske železnice

Potovanje z vlakom je ob poplavi nizkocenovnih letalskih prevoznikov za mnoge postala stvar preteklosti, pogosto povezana z mislimi o dolgih in napornih vožnjah. Pa vedno ni tako.

Vlak ima številne prednosti. Pripelje vas v skoraj vsak večji ali manjši kraj in, v primerjavi z letalom, vas odloži v samem središču mesta. S tem se tudi izognete dodatnim stroškom prevoza iz letališča in nazaj. Kadar želite pot nadaljevati, pogledate na vozni red in sedete na naslednji vlak. Enostavno!

Evropa ima eno najbolj razvejanih in sodobnih železniških infrastruktur, večina vlakov je hitrih in zelo udobnih, na nočnih potovanjih pa se je možno tudi udobno naspati in tako privarčevati denar, ki bi ga drugače porabili za nastanitev.

Kako deluje sistem?
Ena najbolj priljubljenih tovrstnih potovanj je z vozovnico Inter rail, ki jo v največji meri uporabljajo mladi do 26 leta starosti, vse več pa je tudi starejših potnikov. Velja za različno dolgo obdobje, z njo pa lahko neomejeno potujete v tistih državah, ki ste jih ob nakupu vozovnice izbrali.

V sistem Inter rail je trenutno vključenih že 29 evropskih držav in Maroko, ki so razdeljene na osem potovalnih con, poimenovanih od črke A do H. Cena vozovnice za eno cono je za mlade do 26 leta starosti 47.000 tolarjev in velja 16 dni, vozovnica za dve coni stane 66.000 tolarjev in velja 22 dni, vseh osem con skupaj pa stane 92.000 tolarjev. V tem primeru lahko po vsej Evropi potujete mesec dni.

INTER RAIL CONE
A:
VB, Irska
B: Švedska, Norveška, Finska
C: Danska, Nemčija, Švica, Avstrija D: Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Hrvaška, BiH
E: Francija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg
F: Španija, Portugalska, Maroko
G: Italija, Grčija, Slovenija, Turčija
H: Bolgarija, Romunija, SČG, Makedonija

Popusti za ladje

Inter rail ne morete koristiti v svoji državi, vendar imate za potovanje od začetne postaje v Sloveniji do slovenske meje oz. do izbrane cone in nazaj 50 odstotkov popusta pri nakupu te vozovnice. Isti popusti veljajo tudi za ladijske prevoze med določenimi državami, za katere ste kupili Inter rail vozovnico. Primer je povezava med Italijo in Grčijo, ki sta v coni G, ali med Veliko Britanijo in Irsko, ki sta v coni A.

Euro Domino
Poleg Inter raila obstaja še vozovnica Euro Domino, ki je namenjena za potovanje po vnaprej izbranih državah za določeno število dni. Velja en mesec, sami pa izberete, koliko potovalnih dni boste v tem času izkoristili. Primer: Če kupite Euro Domino za šest potovalnih dni v Italiji, lahko v mesecu dni šest dni potujete v poljuben kraj, pri tem pa ni nujno, da si ti dnevi sledijo.

Več informacij o Inter railu in Euro Dominu najdete tukaj.
Cene vozovnic se razlikujejo od posamezne države in seveda od števila potovalnih dni. V sistem Euro Domino je podobno kot pri Inter railu vključenih 29 evropskih držav in Maroko.