Český Krumlov je uvrščen tudi na Unescovo listo svetovne kulturne dediščine. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
Český Krumlov je uvrščen tudi na Unescovo listo svetovne kulturne dediščine. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.

Český Krumlov je prvič v svoji pesmi omenil avstrijski vitez Ulrih Lihtensteinski okoli leta 1240. Njegovo ime - Krumlov - naj bi izviralo iz latinskega poimenovanja neravnega travnika in se resnično odraža v razgibanem terenu, na katerem je mestece zgrajeno.

Stoletja so tukaj domovale pomembne češke družine, ki so z grajenjem hiš in dograjevanjem gradu dale mestu zanimivo podobo, ki danes privablja trume turistov.

Celoten grajski kompleks je eden največjih v Srednji Evropi, saj ga sestavlja kar 40 stavb, ki so razporejene okoli petih grajskih dvorišč. Skupaj s parkom se grad razteza kar na sedmih hektarjih in je drugi največji grad na Češkem.

Ana Svenšek

Veličasten grajski kompleks je zgrajen na skalnati vzpetini, ki jo je izdolbla reka Vltava s pritoki. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
Knežja rodbina Schwarzenberg, ki je imela dolgo časa v lasti grad, je z dozidavami poslopja želela tekmovati s cesarskim dvorom. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
V ogromnih sobanah je ohranjenega veliko originalnega pohištva, ponašajo pa se tudi z zbirko tapiserij in baročnih slik. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
Grad ima tudi obsežen baročni park, ki je odprt za obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
V nekdanjem grajskem jarku pred vhodom so uredili domovanjem dvema medvedoma, ki navdušujeta predvsem otroke, a zaradi konstantnega hrupa okoli njiju izgledata precej prestrašeno. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
Z gradu je lep pogled na gotsko cerkev sv. Vida, zgrajeno v 14. stoletju. Cerkev in grad si stojita nasproti in sta resnično dve najmarkantnejši stavbi majhnega mesteca. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.
Večina starega dela mesta je bila zgrajenega med 14. in 17. stoletjem, zato je zanj značilen zanimiv preplet gotske, renesančne in baročne arhitekture. Danes je mesto pomembno turistično in kulturno središče, saj tukaj potekajo najrazličnejši festivali. Foto: MMC RTV SLO/ A.S.