Kazanska katedrala (1801-1811) je le ena izmed veliko arhitekturnih lepot St. Peterburga. Foto: EPA
Kazanska katedrala (1801-1811) je le ena izmed veliko arhitekturnih lepot St. Peterburga. Foto: EPA
Diadem ruske carske družine Romanov je na ogled v muzeju Hermitage. Foto: EPA
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je bil rojen v St. Peterburgu. Foto: EPA

Mesto na severozahodu Rusije ob izlivu reke Neve v Finski zaliv je leta 1703 začel graditi ruski car Peter Veliki na sprva dokaj močvirnatem ozemlju, ki pa so ga nato izsušili pod budnim očesom nemških inženirjev.

Nova prestolnica je med drugim postala glavno oporišče carske mornarice in »okno na Zahod« - kot ga je poimenoval Puškin - saj je prek pristanišča potekala živahna trgovina, predvsem z Britanci.

Mesto je do leta 1914 nosilo ime Sankt Peterburg, nato pa ga je car Nikolaj II., ker je zvenelo preveč nemško, spremenil v Petrograd. Tri leta kasneje se je v mestu začela oktobrska revolucija. Ker je bil odpor privržencev carja velik, se je moralo vodstvo boljševikov na čelu z Leninom umakniti v Moskvo, ki je po zmagi revolucije znova postala glavno mesto. Po Leninovi smrti (1924) se je Sankt Peterburg simbolično preimenoval v Leningrad.

Prestalo 29-mesečno nemško obleganje
V 2. svetovni vojni je bilo mesto na veliki preizkušnji, saj je bilo od septembra 1941 pa do januarja 1944 v nemškem obroču. V 29-mesečnem obleganju je življenje izgubilo kar 800.000 od skupno 3.000.000 prebivalcev. Po vojni je bil Leningrad zaradi junaškega odpora prvo sovjetsko mesto z nazivom »Mesto heroj«. Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 se je Leningrad znova preimenoval v Sankt Peterburg.

Danes je St. Peterburg s približno 4,5 milijona prebivalci 2. največje rusko mesto, 4. v Evropi in najbolj severno ležeče izmed mest, ki imajo več kot milijon prebivalcev. Prepredeno je s številnimi vodnimi kanali in mostovi (okoli 300), zaradi česar ga mnogi imenujejo tudi »severne Benetke«.

Kot nekdanja prestolnica mogočnega ruskega imperija se ponaša z bogato kulturno in arhitekturno dediščino. Center mesta je pod Unescovo zaščito. Najbolj mogočen izmed številnih palač je Zimski dvorec, zgrajen v baročnem slogu med letoma 1754-1762, ki je bil uradno bivališče ruskih carjev. Zimski dvorec gosti tudi znameniti muzej Hermitage, ki je eden največjih »templjev« umetnosti na svetu.

Rojstno mesto Vladimirja Putina
Mesto je tudi gospodarsko izjemno pomembno. Glavne industrijske panoge so strojna, ladjedelniška, metalurška in kemična. V zadnjem času se razvija tudi avtomobilska industrija, saj sta tovarni odprla Ford in Toyota. Pristanišče v St. Peterburgu je eno največjih v Baltskem morju.

S St. Peterburgom so povezane številne znamenite osebnosti. Slikar Marc Chagall, pisatelji Fjodor Dostojevski, Nikolaj Gogolj, Aleksander Puškin, skladatelji Modest Musorgski, Dimitrij Šoštakovič, Igor Stravinski, Pjotr Iljič Čajkovski, vojskovodja Aleksander Suvorov, revolucionar Vladimir Lenin ... St. Peterburg je tudi rojstno mesto zdajšnjega predsednika Rusija Vladimirja Putina.