"Pumptrack poligoni so se izkazali za pomemben temelj razvoja sedanjih in bodočih kolesarjev." Foto: Aleš Fevžer

Trajnostni grbinasti poligoni so edinstven projekt uporabe stranskega proizvoda jeklarske industrije – žlindre, iz katere so izdelani grbine in zavoji ter urejena drenaža. Z žlindro nadomestijo drobljenec in posledično pomembno prispevajo k zmanjšanju porabe naravnih virov. V okviru partnerstva Olimpijskega komiteja – Združenja športnih zvez (OKS – ZŠZ), Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla, podjetja BATT Crew in društva Dejmo ter v sodelovanju z Občino Jesenice je na Koroški Beli zrasel prvi grbinasti poligon v Občini Jesenice.

"S takšnimi koraki kraj postaja zanimiv za mlade družine, saj otrokom in mladim omogoča kakovostno preživljanje prostega časa," je dejal Branko Žerdoner, glavni direktor SIJ-a Acroni, kjer si ves čas prizadevajo za razumevanje jekla in stranskih proizvodov, ki nastajajo v procesu proizvodnje jekla, kot široko uporabnega materiala tudi v športu in pri postavitvi športne infrastrukture. Dodal je, da ga postavitev trajnostnega poligona iz žlindre veseli tudi zato, ker gre za dodatno, inovativno uporabo materiala, ki ga sicer uspešno uporabljajo za gradnjo cest. "Uporaba žlindre pri gradnji tega poligona je odličen primer krožnega gospodarstva in naše trajnostne naravnanosti, ki nam nalaga odgovornost do prihodnjih generacij," je še poudaril.

Odprtje se je odvijalo v okviru akcije Grbine so fine, ki jo izvaja Pumptrack Slovenija v partnerstvu z OKS – ZŠZ. Akcija je namenjena najmlajšim kolesarjem. "Poligon, ki smo ga danes predali v uporabo, ni klasičen športni poligon," je dejal Miran Kos, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, in dodal, da je pomembno, da se mlajšim generacijam omogoči čim bolj razgibana in raznovrstna vadba, predvsem pa spodbuja gibanje na svežem zraku. "Šport je dejavnost, ki bogati kakovost posameznikovega življenja, zaradi svojih učinkov pa pomembno vpliva na celotno družbo," je povedal Peter Bohinc, župan Občine Jesenice, ki je uporabnikom nove športne površine na prostem zaželel veliko prijetnih trenutkov, obenem pa vse prosil, da upoštevajo tudi pravila varne uporabe poligona.

"Poligoni pumptrack so se izkazali za pomemben temelj razvoja sedanjih in bodočih kolesarjev. Od leta 2016 je v Sloveniji zraslo več kot 60 takšnih poligonov, vendar so šele s partnerskim projektom gradnje grbinastih poligonov, kjer je ključna sestavina žlindra, pridobili oznako trajnostno oziroma okolju prijazno," je delil Dejan Gorenc, nekdanji kolesarski tekmovalec ter ustanovitelj in predsednik društva Dejmo, ki verjame, da bo poligon na Jesenicah še dodatno povezal in okrepil lokalno kolesarsko skupnost.

OKS – ZŠZ in Skupina SIJ, ki spodbuja in financira gradnjo športnih poligonov z namenom, da bi čim več slovenskih občin pridobilo športno infrastrukturo, ki omogoča vadbo otrok različnih starosti, imata dolgo zgodovino sponzorskega sodelovanja. Že od leta 2014 v lokalnih skupnostih po vsej Sloveniji skupaj postavljata jeklene poligone z namenom širiti gibalno ozaveščenost prebivalstva in spodbujati aktivno preživljanje prostega časa. Prvi grbinasti poligon iz žlindre je bil zgrajen leta 2021 v Kranju.