Ogledu New Yorka s strehe avtobusa se ni mogla upreti niti slavna turistka Britney Spears. Foto:
Ogledu New Yorka s strehe avtobusa se ni mogla upreti niti slavna turistka Britney Spears. Foto:
Noben album fotografij iz New Yorka ni popoln brez 'gasilske' z Golim kavbojem, ki mu je sicer ime Robert Burck in je julija lani celo oznanil kandidaturo za župana New Yorka. Foto: EPA
'A ni tale igral v Sopranovih?' Najverjetneje ne. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Ste že bili v New Yorku? Če je vaš odgovor da, ste si najverjetneje ogledali Kip svobode, nebotičnik Empire State in kakšno predstavo na Broadwayju. Morda ste se s podzemno odpeljali celo do Harlema in šli odkrivat kakšen "skriti kotiček", ki ga priporočajo vodniki. Pa ne samo vam, vas moramo razočarati.

Tja se včasih, čeprav godrnjajoč zaradi "vseh tistih turistov", odpravijo celo pravi Newyorčani. Kaj pa so dejavnosti obiskovalcev "mesta, ki nikoli ne spi", ki se jim Newyorčani za živo glavo ne bi posvetili? Robert Reid z Lonely Planeta piše o desetih dejavnostih, ki v New Yorku ločujejo turiste od "domačinov".

Kako ne biti Newyorčan
Če ste nekaj časa preživeli na območju South Street Seaport - tam je polno trgovin, tam gostuje "anatomska" razstava Bodies, to je pa tudi vse, - ste bili na kraju, kamor nikoli ne pride noben Newyorčan. Niti eden. Razen, če ima obiske, ki ga "zvlečejo" tja.

Če ste se sprehajali po Times Squaru, in to veliko, ste spet počeli nekaj, čemur se v velikem loku izogibajo Newyorčani. Zakaj bi se drenjali na glasnem kraju, nasičenem z neonskimi lučmi in turisti? Ker ste pač (bili) turist.

Če ste se v strahu sprehajali po aveniji St Marks v East Villageu, kjer mrgoli punkerjev, salonov za tetoviranje, prodajaln z majicami z napisi v slogu New York F***ing City, in ves čas oprezali za "sumljivci", ste se obnašali zelo nenewyorško. Ulica ni namreč niti približno nevarna, zgolj ... slikovita.

Ste se odločili, da boste ogled Brookylna kar preskočili? Napaka. Prav tja se najraje zatečejo domačini, saj je v nasprotju z Manhattnom v tej soseski več prostora, manj stresa, pa tudi ugodnejše restavracije so dober argument.

Nekateri ste si najbrž omislili enega tistih ogledov mesta na dvonadstropnih avtobusih. Bolj newyorško (in tudi veliko bolj ugodno) je kupiti celodnevno vozovnico za javni prevoz in si po svoje ogledati, kaj skrivajo ulice Manhattna. Pa še nadležnih vodnikov vam ni treba prenašati.

Ste v piceriji naročili "kos sirove pice"? Domačini ji rečejo preprosto "slice" (v prevodu rezina). Naročijo pa jo z besedami: "Gimme a slice, guy." Brez nepotrebnih olepšav, kakršna je beseda "prosim".

Ste se po Wall Streetu ali Midtownu sprehajali konec tedna in se čudili, kje so vsi ljudje? Tam jih že ni, saj so uradi ob sobotah in nedeljah zaprti.

Če ste si privoščili kosilo v soseski Little Italy (v prevodu Mala Italija) in vas je natakar spominjal na kak lik iz Dobrih fantov, za sosednjo mizo pa ste - vsaj tako se vam je zdelo - videli nekega igralca iz Sopranovih, ste bili zelo "out". Kar se tiče obedovanja, Little Italy ni več "tisto pravo" - za pravo stvar se raje odpravite v restavracijo Roberto's ali pa, tisti drznejši, kar v Bronx.

Ste na ulici ali na postaji podzemne železnice zagledali podgano in zagnali vik in krik? Pravijo, da v New Yorku nikoli niste več kot meter in pol oddaljeni od podgane. In zelo pogosto jih tudi srečate. "Domačini" so jih navajeni, razen če se podgana znajde na postaji podzemne. Takrat tudi najbolj trdoživi hrusti zavreščijo. (Enaka pravila kot za srečanja s podganami veljajo tudi ob srečanjih s slavnimi osebnostmi, hudomušno dodaja avtor. A se zvezdniki žal ne vozijo prav pogosto z javnim prevozom.)

Ste vedeli, da Newyorčani slovijo kot najslabši poznavalci geografije na svetu? Zanje ameriške zvezne države - razen New Yorka, New Jerseyja, Floride in Kalifornije - sploh ne obstajajo. Da o kakšni Evropi niti ne zgubljamo besed ...