Na mariborskem Pohorju zaključek smučarske sezone

Smučarska sezona na mariborskem Pohorju gre h koncu. Letos jo končujejo s kar 112 smučarskimi dnevi. Upravljavec žičniških naprav je z obiskom zadovoljen, povečalo se je tudi število tujih gostov. Skozi sezono pa so našteli skoraj 200 tisoč gostov. Naša ekipa je preverila, kako je bilo še na zadnji smučarski dan na Pohorju.

Kljub visokim temperaturam je s soncem obsijana proga še zmeraj omogočala izvrstno smuko. Mladi smučarji so zadnji smučarski konec tedna izkoristili za treninge in tekmovanja. "Ker smo veliko smučali in delali vaje," so na vprašanja Televizije Slovenija odgovarjali najmlajši smučarji. "Je bil fino trdi sneg, pa smučišče je tudi bilo super."

Smučarji so se zadnjič spustili po pohorskih strminah. Foto: BoBo
Smučarji so se zadnjič spustili po pohorskih strminah. Foto: BoBo

Sezona je bila kljub covidu proti pričakovanjem, tako obiskovalci, "zelo dobra. Smučarskih dni je bilo ogromno, vreme nam je tudi služilo, mogoče včasih je bilo tudi preveč smučarjev na smučišču, ampak ni kaj za pripomniti. Sicer smo polovico sezone smučali tudi z maskami, ampak vsaka stvar enkrat mine."

Kljub toplemu vremenu je smuka še vedno odlična. "Za zdaj je videti super, proge so še vedno odlične, sezona super, tako da nekih pripomb ni. Sezona je super, dovolj smo smučali, danes je dobro trdo, danes še nekaj voženj, pa bo konec." O tem, kaj so pogrešali, pa je bilo največkrat slišati – več naravnega snega.

Na Pohorju včasih smučajo, tudi če snega ni več. Foto: Milan Tomažin
Na Pohorju včasih smučajo, tudi če snega ni več. Foto: Milan Tomažin

"Sila težko je bilo narediti proge, zasnežiti pri teh temperaturah, kljub temu nam je to uspelo, recimo Čopovo progo smo imeli skoraj do sredine marca odprto," pa odgovarja Marko Rataj iz Marproma. A časa za počitek po koncu sezone ne bo veliko, saj si obetajo, da jim bo ministrstvo odobrilo denar za kar dva projekta.

"Čakamo te dolgo pričakovane sklepe, da nam bo država podelila nepovratna sredstva, in sicer za investicijo v vmesno postajo krožnokabinske žičnice in štiri sedežnice." Pred tem jih čaka še ena sprememba, in sicer selitev njihove dejavnosti na drugo pravno osebo – Šport Maribor. Takoj ko bo postopek zaključen, bodo lahko začeli predprodajo smučarskih vozovnic za prihodnjo sezono.