Znameniti morski legvan živi le na Galapaških otokih. Foto: AP
Znameniti morski legvan živi le na Galapaških otokih. Foto: AP

Ministrstvo za turizem je objavilo novo ceno posebne dajatve, ki jo mora plačati vsak, ki želi občudovati izjemne otoke. Ta se bo z dozdajšnjih stotih ameriških dolarjev dvignila na 200. Za vse turiste bo veljala enotna cena, izjema so le prebivalci, ki prihajajo iz držav članic trgovinskega združenja Mercosur, ki vključuje Argentino, Brazilijo in Peru. Zanje se je cena prav tako zvišala, a z dozdajšnih 50 dolarjev na sto zelencev. Otroci, mlajši od dveh let, imajo prost vstop ne glede na državljanstvo, piše CNN.

Sorodna novica Na Galapagosu – zadnji ostanki raja

To je prvo povišanje vstopnine za ogled slavnih otokov po letu 1998. "Galapaški otoki niso le ekvadorski zaklad, ampak svetovno čudo, zato je naša skupna odgovornost, da jih varujemo in ohranjamo edinstveni ekosistem, da ga bodo lahko občudovale tudi prihodnje generacije," je sporočil ekvadorski minister za turizem Niels Olsen. Dodal je, da bodo sredstva, zbrana na ta način, namenili za ohranjanje flore in favne na otokih.

Galapaški otoki ležijo okoli tisoč kilometrov od obale Ekvadorja. Sestavlja jih več kot sto otokov in sodijo na Unescov seznam svetovne dediščine. Na njih je mogoče opazovati množico zelo redkih ali ogroženih živalskih in rastlinskih vrst, zato jih nekateri imenujejo kar "živi muzej".

Pristanišče Puerto Ayora na otoku Santa Cruz, od koder izplujejo ladje do Galapaških otokov. Foto: EPA
Pristanišče Puerto Ayora na otoku Santa Cruz, od koder izplujejo ladje do Galapaških otokov. Foto: EPA

30.000 domačinov, 170.000 obiskovalcev

Na otokih skupno živi 30.000 ljudi, letno pa jih obišče okoli 170.000 turistov, zato okoljevarstveniki opozarjajo na hude posledice, ki jih množični turizem prinaša za tamkajšnji živelj. "V zadnjih letih opažamo, da se je število obiskovalcev na otokih močno povečalo, saj vse več ljudi prihaja tudi v Ekvador. Zaradi tega se na otokih kopičijo odpadki, povečujeta se negotovost glede preskrbe z vodo in hrano ter nevarnost vnosa uničujočih invazivnih vrst na otoke," je sporočil sklad, ki skrbi za ohranjanje otokov.

Režiser Ron Howard je kljub temu pred kratkim na otokih posnel film Eden, ki temelji na resničnih dogodkih in govori o nečednem dogajanju na otočju. Film, v katerem igrajo Sydney Sweeney, Vanessa Kirby, Ana de Armas in Jude Law, bo na velika platna prišel letos.