3173 kilometrov dolgo potovanje FlixBusa traja dva dni in dve uri. Foto: EPA
3173 kilometrov dolgo potovanje FlixBusa traja dva dni in dve uri. Foto: EPA

Vožnja z avtobusom je eden izmed načinov, kako med popotovanjem cenovno ugodno odkriti novo pokrajino. Daily Mail je zbral pet najdaljših – in najbolj napornih – avtobusnih linij na svetu, ki redno povezujejo oddaljene kraje.

Dve izmed avtobusnih odisejad potekata tudi na evropskih tleh. Ena povezuje portugalsko obalno mesto Lagos z bolgarsko prestolnico Sofijo. Prevoznik Union Ivkoni na 3991-kilometrski poti potnike popelje kar skozi osem držav – Portugalsko, Španijo, Francijo, Italijo, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Bolgarijo. Vsak avtobus ima stranišče, med vožnjo je načrtovanih tudi več postankov. V večini držav se med potovanjem, dolgim dva dni in 15 ur, tudi ustavi, izjema je le Srbija. Enosmerna vozovnica v maju stane približno 144 evrov, vsak teden pa vozi več avtobusov.

Kanček krajša je povezava francoskega mesta Bordeauxa in romunskega glavnega mesta Bukarešte. 3173 kilometrov dolgo potovanje FlixBusa namreč traja dva dni in dve uri. Potniki, ki imajo na avtobusu na voljo stranišče, brezžični internet in USB-polnilne točke, se vozijo skozi dele Francije, Italije, Slovenije in Madžarske, vsak dan so načrtovani trije odmori.
Cene vozovnic v maju se začnejo pri 111 evrih v eno smer.

Od evropskih povezav daljši še vožnji v ZDA in Južni Ameriki

Evropska kandidata za najdaljše potovanje z avtobusom sta daljša od 2347-kilometrske vsakodnevne avtobusne povezave ponudnika Greyhounda čez lužo. Ta za približno 123 evrov v eno smer iz kalifornijskega mesta Los Angeles v teksaško mesto Houston s prečkanjem štirih zveznih držav – Kalifornije, Arizone, Nove Mehike in Teksasa – prispe v enem dnevu in devetih urah.

Vseeno pa se evropski povezavi ne moreta kosati z avtobusno vožnjo iz Los Angelesa v San Salvador. Ta namreč traja štiri dni in tri ure. Prevoznik USA Tour za približno 270 evrov v eno smer potnike popelje čez štiri države – ZDA, Mehiko, Gvatemalo in Salvador. Celotna pot je dolga kar 5008 kilometrov.

S konkurenco pa pometeta južnoameriški avtobusni pustolovščini iz perujske prestolnice Lima v brazilsko mesto Rio de Janeiro in venezuelskega mesta San Antonio del Tachira do argentinskega glavnega mesta Buenos Aires. Prva gre tudi skozi Cusco, nekdanjo prestolnico inkovskega imperija v perujskih Andih, in del amazonskega deževnega gozda. Pot traja pet dni in eno uro, dolga je 6420 kilometrov, vsak dan se ustavi trikrat. Enosmerna vozovnica stane okoli 191 evrov.

Najdaljše avtobusno potovanje pa se lahko pohvali s kar pet dni in pet ur dolgo vožnjo skozi šest držav – Venezuelo, Kolumbijo, Ekvador, Peru, Čile in Argentino. Potovanje z Lineas de los Andes obsega neverjetnih 8162 kilometrov. Majska enosmerna vozovnica stane približno 430 evrov.