Razbitina, ko je bila še v malo boljšem stanju kot danes. Foto: Shutterstock
Razbitina, ko je bila še v malo boljšem stanju kot danes. Foto: Shutterstock

Največja atrakcija plaže Navagio, ki jo pogosto imenujejo tudi plaža razbitin ali zaliv tihotapcev, je razbitina ladje MV Panagiotis, ki je leta 1980 nasedla na tamkajšnji snežno beli pesek. Turiste privablja ne le s samo podobo, ampak tudi z legendo, da je šlo za tihotapsko ladjo, ki je nasedla sredi hude nevihte, tihotapci pa so z nje zbežali.

Ladja je kmalu postala prava znamenitost in na plažo so drle množice turistov, ki so jo želeli videti in fotografirati. A vremenski vplivi ne prizanašajo ne plaži ne razbitini. Prvič so dostop do plaže zaprli leta 2018, ko se je odkrušil del klifnate pečine, ki obkroža plažo.

Septembra 2022 se je zaradi potresa z magnitudo 5,4, ki je imel žarišče med Kefalonijo in Zakintosom, nad omenjeno plažo sprožil zemeljski plaz. Dostop do plaže od takrat ni več mogoč po kopnem, ampak samo po morju, torej s čolni.

V zadnjem obdobju pa so turistični ponudniki opazili, da je tudi razbitina začela hitro propadati, po zadnjem hudem neurju se je od nje odlomil del ladje.

Prebivalci in turistični ponudniki so oblasti pozvali, naj nemudoma posredujejo in zaščitijo plovilo, pri čemer so poudarili njegov pomen za prihodke otoka. Nekateri so se celo ponudili, da bodo sami poskrbeli za ohranitev razbitine, poroča Euronews.

Župan Zakintosa Jorgos Stasinopulos in poslanec Dionisis Aktipis sta poleg tega pozvala grško ministrstvo za turizem ter ministrstvo za gospodarstvo in finance, naj ukrepata za zaščito razbitine. Občina Zakintos se je ponudila, da lahko sama prevzame upravljanje nasedle ladje in sanacijo škode. To vključuje nadzor nad vzdrževanjem, varnostjo in razmejitvijo javnih območij dostopa in razglednih točk.

Župan predlaga tudi vzpostavitev sistema nadzorovanega vstopa z elektronskim načinom plačevanja. Pristojni za zdaj še niso sporočili, kako bodo ukrepali, predvsem turistični ponudniki pa si želijo, da bi odločitev padla čim prej.