Hrano so jim postregli na krožnikih in pogrnjenih mizah. Foto: EPA
Hrano so jim postregli na krožnikih in pogrnjenih mizah. Foto: EPA
Opice
Tempelj je njihovo prebivališče, saj se laho prosto sprehajajo po vsem mestu in tako živijo v sožitju z ljudmi. Foto: EPA

Festival Opičja pojedina v mestu Lopburi na Tajskem sodi med ene najbolj nenavadnih festivalov hrane in pijače na svetu, saj domačini več dni pripravljajo le najboljše sadeže, tortice in druge sladice, da jih nato postrežejo sicer običajno zelo nadležnim "sosedom", dolgorepim opicam vrste makako.

Lopburi - "opičje mesto"
V Lopburiju, mestu, ki leži 150 kilometrov severno od prestolnice Bangkok, so priredili že 22. tovrstno zabavo, s katero se želijo vreščečim opicam enkrat na leto zahvaliti za to, da se je po njihovi zaslugi - v mestu jih živi več kot 2.000 - Lopburi vpisal na turistični zemljevid države. Mnogi ga poznajo celo pod imenom "opičje mesto", opice pa so v njem večja atrakcija od mogočnega templja Pra Prang Sam Jot.

Makaki so sicer v Lopburiju prave "pošasti" na štirih nogah, saj lomijo hišne antene, kradejo hrano s stojnic, uničujejo prometne znake, ženskam skušajo sleči krila in jim strgati uhane, pulijo torbice iz rok, skačejo na rame zvedavih turistov in celo vtikajo svoje dolge prste v njihova ušesa. Po mestu se namreč lahko povsem prosto sprehajajo, kar pomeni 24 ur predirljivega kričanja in vreščanja, prerivanja in basanja s kakršno koli hrano, ki jo najdejo ali ukradejo. Prava nadloga za domačine, odlična nekajurna adrenalinska zabava za množice obiskovalcev.

Opice prinašajo denar
Kljub temu Tajci za en dan pozabijo na vse slabe lastnosti svojih opičjih someščanov in jim vsak november, na dan okoli ameriškega zahvalnega dne, priredijo pravo opičjo veselico. Opičje "požrtije" se je leta 1999 domislil hotelir Jongjuth Kitvatananusont, danes pa prireditev sodi pod okrilje tajske turistične organizacije, ki je v nenavadnem dogodku zavohala velik obisk tujcev z vsega sveta.

Opicam so pripravljeni postreči kar 4.000 kilogramov hrane, saj se zavedajo, da bo stroške take gostije brez težav pokrilo na tisoče turistov, ki ob opičjem prenajedanju zagnano pritiskajo na sprožilec.