Na voljo so v različnih velikostih, barvah in okusih ... za vsakogar se najde kolaček. Foto:
Na voljo so v različnih velikostih, barvah in okusih ... za vsakogar se najde kolaček. Foto:
Ste si kar naenkrat zaželeli pojesti nekaj sladkega?

Nekateri "norijo za kolački" pripisujejo epizodi Seksa v mestu, v kateri Sarah Jessica Parker ugrizne v kolaček z rožnato glazuro pred pekarno Magnolia na ulici Bleecker. Devet let pozneje se v tej pekarni še vedno tare turistov. Zdajšnji lastnik Steve Abrams je v zadnjem letu odprl še dve podružnici Magnolie, tretjo pa kmalu načrtuje na postaji Grand Central, poroča tiskovna agencija AP.

"Ustvarili smo panogo"
Jennifer Appel, ena izmed prvih lastnikov Magnolie, ki ima zdaj v lasti pekarno Buttercup na Drugi aveniji blizu 51. ulice, pravi: "Ne vem, kako dolgo traja, da se trend konča in postane del splošnega okusa, a očitno nam je uspelo ustvariti pravo panogo."

"Obožujem Seks v mestu in hočem jesti kolačke," je povedala japonska turistka, ki je v družbi prijateljice v Magnolii kupila kar celo škatlo kolačkov (v angleščini "cupcake").

Sto oči, sto kolačkov
Melanie Underwood, vodja tečajev izdelave kolačkov na Manhattanskem inštitutu kulinaričnega izobraževanja, dodaja: "Mislili bi, da je to obsedenost s kolački že dosegla vrhunec, a ga ni - ljudje še vedno obožujejo kolačke in nič ni videti, da bi se to kmalu nehalo." Njeni tečaji so vedno razprodani, za nove termine pa obstajajo dolge čakalne liste.

Ne le, da je majhnost kolačkov privlačna, je tudi nekakšna uteha za mnoge ljudi, pravi Underwoodova. Ljudje pa imajo, kot opaža na izletih po pekarnah, ki jih vodi, zelo različen okus.

"Kolački narišejo nasmeh na obrazih ljudi," pravi kuharska mojstrica Stephanie Grajales, ki je v prestižnem hotelu Ritz-Carlton zasnovala jedilnik s kolački in čajem. "V spominu te vrne v mladost, ko si na petem rojstnem dnevu jedel kolačke".

In res lahko na Manhattnu najdete kolaček za vsakogar - od veganov do odvisnikov od sladkorja in "čokoholikov" do gurmanov.