Srečanje med Anglijo in ZDA na nogometnem SP-ju v Južnoafriški republiki se je končalo z izidom ena proti ena. Američane v petek čaka slovenska izbrana vrsta, ki po zmagi nad Alžirijo vodi v skupini C. Foto: EPA
Srečanje med Anglijo in ZDA na nogometnem SP-ju v Južnoafriški republiki se je končalo z izidom ena proti ena. Američane v petek čaka slovenska izbrana vrsta, ki po zmagi nad Alžirijo vodi v skupini C. Foto: EPA
Pred zaslonom, na katerem so v Hollywoodu predvajali srečanje med Anglijo in ZDA, ni bilo prehude gneče. Med gledalci so prednjačili angleški turisti. V ZDA 'soccer' pač ni ravno najbolj priljubljen šport. Foto: EPA

Zakaj Američani nogometu rečejo 'soccer'? Razlaga je (na videz) preprosta: gre za okrajšavo besedne zveze 'association football'. Tako nogomet ('soccer') kot ameriški nogomet ('football') izhajata iz iste skupine športov, ki so postali priljubljeni v elitnih angleških šolah v začetku 19. stoletja in se razširili čez Atlantik. V vseh teh igrah je šlo v bistvu za isto stvar: spraviti žogo skozi nasprotnikovo ozemlje in dati zadetek.

Sedanja United States Soccer Federation je bila ustanovljena leta 1913 pod imenom United States of America Foot Ball Association. Leta 1945 so jo preimenovali v United States Soccer Football Association. Besedo 'football' so iz imena dokončno odstranili leta 1974.
A pravila so bila pri vsaki od iger različna. Na koncu je različica pravilnika, ki so ga v Združenem kraljestvu vzeli za standard, postala znana kot "association football", medtem ko je v ZDA prevladal drugi niz pravil. Zato so se Američani navadili, da je 'football' njihov šport, ki bolj spominja na ragbi, britanski različici pa so začeli govoriti 'soccer'. Gre za slengovski izraz, ki je nastal iz 'soc' v besedi association. Vas zanima ozadje? Berite naprej!

(Skoraj) ogrožena angleška moškost
Zgodovina nogometa je dolga več stoletij, a sodobna različica izvira iz angleških internatov viktorijanske dobe. Vsaka šola je igrala svojo različico igre, zato je pri srečanjih med igralci različnih šol prihajalo do zmede. Bolj ko je bila igra priljubljena, glasnejše so bile zahteve po nizu pravil, ki bi jim lahko sledili vsi. Največja ovira sta bila rivalstvo med šolami in skrb za angleško moškost. Da, prav ste prebrali, mnogi "pametnjakoviči" so bili mnenja, da se lahko angleški igralci, če ne bodo smeli drug drugega brcati v golenice, kar predajo Francozom!

Končno je bil oktobra 1863 v londonski Freemasons' Tavern pomemben sestanek, na katerem so se srečali predstavniki 11 deških klubov, da bi našli soglasje. Poimenovali so se Football Association (krajše FA, v prevodu Nogometna zveza), sestankovali dva meseca, nato pa izdali knjigo pravil z dolgoveznim naslovom The Book of Rules of Association Football, by a Group of Former English Public School Men. Na zadnjem sestanku pa je predstavnik iz Blackheatha dramatično izstopil iz zveze, ko je skupina izglasovala prepoved brcanja v golenice in nošenje žoge, kar je bilo dotlej tradicinalno početje v igri na šoli Rugby.

Tako je v trenutku, ki naj bi združeval, angleški nogomet razpadel na dva dela: 'association' in 'rugby'. Manj uradne - oziroma manj angleške - različice igre so nadaljevale vsaka svojo pot, na primer avstralski nogomet, ki je bil kodificiran že leta pred angleškim, pa sheffieldski nogomet, priljubljen na severu Anglije ... Razvilo se je še več vrst nogometa, tudi ta, ki je danes priljubljena v Ameriki in je nastala konec 19. stoletja, razvil pa se je iz kombinacije ragbija in 'association footballa', uvoženih iz Britanije.

Po svetu so nogomet še naprej imenovali 'association football', da bi ga razlikovali od drugih različic. V 80. letih 19. stoletja je nastala beseda 'soccer', v prvi polovici 20. stoletja so besede 'soccer', 'football' in 'soccer football' v angleško govorečem svetu pomenile isto stvar, a 'football' je nato prevladal v državah, kjer so bila pravila FA-ja bolj priljubljena, 'soccer' pa je ostal v državah, kjer so prevladovale druge različice igre (ZDA, Kanada, Avstralija).