Ko je pivo 'car' - Oktoberfest. Foto: EPA
Ko je pivo 'car' - Oktoberfest. Foto: EPA
Oktoberfest
Najbolj znani prizor z Oktoberfesta - natakarica, ki ji nekako uspe nesti kar enajst vrčev piva. Litrskih! Foto: EPA
Oktoberfest
To so tudi dnevi za zabavo. Foto: EPA


BAYERN - BAVARSKA
Največja izmed 16 nemških zveznih dežel.
BIER (das) - PIVO
Beseda govori sama zase, najbolj pa je uporabna v stavku "Ein Bier, bitte!" (Eno pivo, prosim!)
BIERZELT (das)- PIVSKI ŠOTOR
BIERKRUG (der) oz. MASSKRUG (der) - PIVSKI VRČEK
Drži en liter.
BREZEL (die) - PRESTA
DIRNDL (das) - TRADICIONALNA ŽENSKA BAVARSKA OBLEKA.
Sestavljena je iz steznika, srajce, krila in predpasnika. Ime izvira iz bavarske pomanjševalnice Dirne (dekle).
HENDL (das) - PEČENI PIŠČANEC (po bavarsko).
V nemškem jeziku se mu reče (Brat-)Hähnchen.
KELLNER (der)/KELLNERIN (die) - NATAKAR/NATAKARICA.
Nekateri so pravi mojstri, saj lahko hkrati nesejo do deset vrčkov piva. Zaslužek je tudi odličen - nekateri celo pustijo redno službo in nekaj dni delajo kot natakarji.
LEBKUCHENHERZ (das) - LECTOVO SRCE
Je sestavni del nemških sejmov, zato ne manjka niti na Oktoberfestu. Srca so okrašena s sladkorjem in napisi, kot so Ich liebe dich (Ljubim te) ali Grüsse aus München (Pozdrav iz Münchna).
LEDERHOSE (die) - USNJENE HLAČE
Sestavni del moške oprave, običajno kombinirani z belo srajco, dokolenkami in čevlji.
PROST - NA ZDRAVJE.
Mnogi obiskovalci imajo pred prvim požirkom tudi zdravico (Prosit).
SCHWEINSHAXE (die) - SVINJSKA KRAČA
Tradicionalna jed na Oktoberfestu, postrežena s kislim zeljem (Sauerkraut) ali krompirjevimi cmoki (Knödel).
WEISSWURST (die) - (dobesedno) BELA KLOBASA
Tradicionalna bavarska klobasa, izdelana iz drobno mlete teletine in svinjine, z dodatki zelišč in začimb. Večinoma jo jedo kot malico pred kosilom, okoli 12.00, postrežena je v kropu, z gorčico, presto in pivom.
WIESN (die) - OKTOBERFEST (po bavarsko)
Gre za okrajšavo imena Theresienwiese (Wiese - travnik), območja, na katerem se vsako leto odvija festival.
Oktoberfest
Eden izmed ogromnih šotorov, v katerih se odvijajo pivska druženja. Foto: EPA
Oktoberfest
Dnevi, ko se ulična mode umakne dirndlom in usnjenim hlačam. Foto: EPA

Vse žejne duše vedo, da je konec septembra in začetek oktobra središče pivskega sveta Oktoberfest, največji ljudski festival na svetu. Letos pivo v znamenitem Massu (litrskem steklenem vrču) sicer stane rekordnih 9,5 evra, kar je za 40 centov več kot lani, a cena očitno ni nikakršna ovira za mlado in staro, domačine in tujce, da se ne bi predajali veseljačenju, zabavi, pitju in hrani. Pa naj stane, kolikor hoče.

Lani so obiskovalci Oktoberfesta - bilo jih je skoraj sedem milijonov - popili 7,5 milijona vrčkov piva in pojedli pol milijona pečenih piščancev (Hendl) in 70.000 svinjskih krač (Shweinshaxe), v promet pa so šle kot običajno tudi znamenite bavarske preste velikanke (Brezel). Še dve besedi sta neločljivo povezani s tem praznovanjem, ki so ga od leta 1810 odpovedali le 24-krat - v obeh svetovnih vojnah, med epidemijo kolere in v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja. To so tipične moške usnjene hlače (Lederhosen) in ženska obleka (Dirndl).

Dobra dva tedna veseljačenja

3. oktobra Nemčija praznuje dan nemške enotnosti, zato je to dela prost dan. Počastili ga bodo tudi na Oktoberfestu, glavna govornica bo kanclerka Angela Merkel. Zaradi obeh praznikov naj bi ta dan središče Münchna obiskalo okoli pol milijona ljudi.
Letošnji Oktoberfest je München spremenil v en sam velik zabaviščni prostor (v resnici je na Theresienwiese postavljenih 34 šotorov) 22. septembra, trajal pa bo do sedmega oktobra. In prireditelji se že prvi teden lahko pohvalijo z rekordnimi številkami, ki nikakor ne kažejo na to, da bi največje gospodarstvo v Evropi (ali kar Evropo v celoti) zajela kakršna koli recesija.

V prvem tednu so obiskovalci "stankali" že neverjetnih 3,6 milijona litrov piva, kar je, razumljivo, privedlo tudi do neprijetnih posledic opitosti. Letos se je namreč povečalo tudi število tistih, ki so zaradi alkohola izgubili zavest, in izgubljenih otrok. Po poročanju časopisa Spiegel je statistika ob "polčasu" največjega pivskega festivala na svetu tako polna, kot so polni pivski trebuhi. Povedano drugače: obiskovalcev je še več kot preteklih letih, popili so še več piva, hkrati pa so bolj polni tudi prostori za izgubljene stvari, reševalci pa imajo še bolj polne roke dela.

Recesija, kakšna recesija?
Število tistih, ki so zaradi piva omedleli (Nemci imajo zanje izraz Bierleiche), je v prvem tednu poskočilo za 20 odstotkov, na 445. Velika večina je "neizkušenih" pivcev, starih pod 30 let. A obenem je tudi obiskovalcev več - za zdaj 100.000 več v primerjavi z lanskim prvim tednom. Ti so popili tudi šest odstotkov piva več kot njihovi lanski "predhodniki". V številkah - 3,6 milijona proti lanskim 3,4 milijona. Sodeč po teh zares impresivnih številkah, bo Oktoberfest ob koncu zlahka presegel lanski rekord, 7,5 milijona litrov popitega piva. Natakarice s piščalkami v ustih in dirndlih na sebi so v enem tednu postregle s skupno 60 pečenimi voli in 26 teleti. Naraslo je tudi število prodanih porcij pečenega piščanca, in to za pet odstotkov.

Pa še neprijetna statistka prvega tedna Oktoberfesta: občutno več je bilo tudi izgubljenih otrok, ki so se izgubili v vrvežu (ali pa so starši izgubili njih) in jim je nato osebje pomagalo poiskati starše, in sicer 93 v primerjavi z lanskimi 56. Polne roke dela imajo tudi zaposleni v oddelku za izgubljene stvari - do nedelje so popisali 2.600 izgubljenih predmetov, med drugim tudi alpski rog, dva poročna prstana in dvoje usnjene hlače. Varnostniki so zasegli 63.000 praznih vrčev, ki so jih obiskovalci skušali pretihotapiti iz šotorov kot zanimiv spominek, kar je seveda prepovedano.

Ena smrtna žrtev
Ko so se policisti že pohvalili, da festival poteka zelo mirno, brez kakšnih poskusov umora ali resnih poškodb, je prišla v medije žalostna vest, da je za posledicami trčenja s tramvajem konec tedna umrl 26-letni Kanadčan. Tramvaj ga je zbil sredi mesta, ko je pijan taval po ulicah.

Če mislite, da zdaj o Oktoberfestu veste vse, se pošteno motite. Spodaj je nanizanih še nekaj zanimivih vprašanj o tem priljubljenem in poznanem festivalu, ki je dobil mnoge posnemovalce po svetu, a münchenski Oktoberfest bo vedno ostal eden in edini. Poznate odgovore nanje?

Kako na Oktoberfestu zaželite "Na zdravje!"?
Odgovor: Prost!
Dvignite z lagerjem napolnjen vrč in vzkliknite pivski družbi: "Prost!" Bo šlo do dna? Priljubljena zdravica je tudi "zum Wohl!", kar dobesedno pomeni Na (vaše) zdravje!

Koliko v povprečju stane vrček piva?
Odgovor: od 9 do 10 evrov.
Dejstvo je, da dan na Oktoberfestu še zdaleč ni poceni, saj vrček stane v povprečju 9,40 evra, kar je več kot lani. Zaradi takšnega povišanja so bili organizatorji letos deležni številnih kritik. Sicer pa se je cena piva v desetih letih zvišala kar za 43 odstotkov, zato je že nastalo gibanje, ki se zavzema za to, da liter piva ne bi smel stati več kot sedem evrov.

Katere živali sodelujejo v tradicionalni Oktoberfestovi paradi?
Odgovor: Krave, koze in čistokrvni konji.
Parada tradicionalno poteka prvo nedeljo festivala. Gre za kulturni vrhunec praznovanja, na njej je mogoče videti bavarsko narodno nošo, godbe na pihala in s puškami oborožene pešce, ki predstavljajo münchenske pivovarne. Tu so tudi plesalke, okrašene z rožami, metalci zastav in trobentači, ki na konjih jezdijo po mestnih ulicah. Druga festivalska nedelja pa je v znamenju koncerta na prostem z več kot 400 nastopajočimi.

Katero pivo se toči v ogromnih šotorih?
Odgovor: Le tisto, ki ga proizvajajo v eni izmed šestih münchenskih pivovarn.
Na Oktoberfestu postrežejo le s pivom iz mestnih pivovarn Paulaner, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner, Hofbräu in Löwenbräu. Poleg tega mora zadostiti zaukazani čistosti piva (po nemško Reinheitsgebot). To pravilo so uvedli že leta 1516, da bi nadzorovali kakovost hmeljnega napitka, določa pa več lastnosti, na primer to, da lahko pivo vsebuje le ječmen, slad, kvas in hmelj. Po vretju in počivanju najmanj 30 dni pivo lahko vsebuje največ šest odstotkov alkohola.

Kakšen je tradicionalni klic k pitju?
Odgovor: O'zapft is!
Točno ob 12.00 na prvi dan festivala münchenski župan odpre prvi sodček piva in obenem zakliče O'zapft is! (Toči se!) S tem je prireditev odprta, prvi vrček pa po tradiciji dobi bavarski ministrski predsednik. Med delovnimi dnevi se pivo streže med 10.00 in 22.30, konec tedna pa med 9.00 in 22.30. Šotori - postavljenih je kar 34, 14 velikih in 20 majhnih, največji, Hofbräuzelt, pa sprejme kar 10.000 ljudi - se zaprejo ob 23.30. Kajenje v njih je prepovedano.

Je otrokom dovoljen vstop v šotore?
Odgovor: Da.
Čeprav pivo teče v potokih, je Oktoberfest tudi do družin prijazen festival z mnogimi vrtiljaki, predstavami in glasbenimi dogodki. Vsak torek je družinski dan. A noč ima vseeno svojo moč, zato morajo otroci, mlajši od šestih let, šotore zapustiti do 20.00.

Kako je nastal prvi Oktoberfest?
Odgovor: Šlo je za konjsko dirko v počastitev kraljeve poroke.
12. oktobra leta 1810 sta se poročila bavarski kronski princ Ludvik, bodoči kralj Ludvik I., in princesa Therese of Sachsen-Hildburghausen. Slavje je potekalo pet dni, končalo se je s konjsko dirko, v tem času pa so bile mnoge parade, ki so ostale do danes. Bavarska je leta 1806 uradno postala kraljevina, zato se je s praznovanjem krepila tudi narodna in kulturna identiteta naroda. Konjske dirke so leta 1838 opustili, pivo pa je postalo pomemben del praznovanj šele leta 1887.

Kaj pomeni pentlja na dirndlu?
Odgovor: Če je pritrjena na levi strani, je dekle samsko. Če je na desni, je oddano. Če je na sredini, je še devica.
Ta pravila ne veljajo za okraske na moških usnjenih hlačah.

Katerih stvari se na Oktoberfestu največ izgubi?
Odgovor: Oblek.
Lani so našli 1.300 različnih delov oblačil, več kot 1.000 osebnih izkaznic, 425 ključev, 390 prenosnih telefonov, 370 očal, 90 kamer, 80 kosov nakita, nekaj bergel, poročnih prstanov, vikinških čelad in potnih listov. Če se lastniki ne javijo v šestih mesecih, so stvari ponujene na dražbi.

Koliko piva se spije na Oktoberfestu?
Odgovor: 7,5 milijona litrov.
Povedano drugače: s to količino bi lahko napolnili tri olimpijske, torej 50-metrske, bazene.

In za konec še morda najbolj pogosto vprašanje: Zakaj se festival imenuje Oktoberfest, če poteka septembra?
Odgovor: Kombinacija tradicije in vremena.
Prvi Oktoberfest se je v resnici začel oktobra - natančneje 12. 10. leta 1810. Nato pa so ga prestavili na zgodnejši termin zaradi toplejšega vremena. Oktoberfest se tako zdaj začne predzadnjo septembrsko soboto in poteka do prve oktobrske nedelje. Letos poteka že 179. festival.



BAYERN - BAVARSKA
Največja izmed 16 nemških zveznih dežel.
BIER (das) - PIVO
Beseda govori sama zase, najbolj pa je uporabna v stavku "Ein Bier, bitte!" (Eno pivo, prosim!)
BIERZELT (das)- PIVSKI ŠOTOR
BIERKRUG (der) oz. MASSKRUG (der) - PIVSKI VRČEK
Drži en liter.
BREZEL (die) - PRESTA
DIRNDL (das) - TRADICIONALNA ŽENSKA BAVARSKA OBLEKA.
Sestavljena je iz steznika, srajce, krila in predpasnika. Ime izvira iz bavarske pomanjševalnice Dirne (dekle).
HENDL (das) - PEČENI PIŠČANEC (po bavarsko).
V nemškem jeziku se mu reče (Brat-)Hähnchen.
KELLNER (der)/KELLNERIN (die) - NATAKAR/NATAKARICA.
Nekateri so pravi mojstri, saj lahko hkrati nesejo do deset vrčkov piva. Zaslužek je tudi odličen - nekateri celo pustijo redno službo in nekaj dni delajo kot natakarji.
LEBKUCHENHERZ (das) - LECTOVO SRCE
Je sestavni del nemških sejmov, zato ne manjka niti na Oktoberfestu. Srca so okrašena s sladkorjem in napisi, kot so Ich liebe dich (Ljubim te) ali Grüsse aus München (Pozdrav iz Münchna).
LEDERHOSE (die) - USNJENE HLAČE
Sestavni del moške oprave, običajno kombinirani z belo srajco, dokolenkami in čevlji.
PROST - NA ZDRAVJE.
Mnogi obiskovalci imajo pred prvim požirkom tudi zdravico (Prosit).
SCHWEINSHAXE (die) - SVINJSKA KRAČA
Tradicionalna jed na Oktoberfestu, postrežena s kislim zeljem (Sauerkraut) ali krompirjevimi cmoki (Knödel).
WEISSWURST (die) - (dobesedno) BELA KLOBASA
Tradicionalna bavarska klobasa, izdelana iz drobno mlete teletine in svinjine, z dodatki zelišč in začimb. Večinoma jo jedo kot malico pred kosilom, okoli 12.00, postrežena je v kropu, z gorčico, presto in pivom.
WIESN (die) - OKTOBERFEST (po bavarsko)
Gre za okrajšavo imena Theresienwiese (Wiese - travnik), območja, na katerem se vsako leto odvija festival.