Slovenci smo še vedno navdušeni nad hrvaškim morjem. Foto: BoBo
Slovenci smo še vedno navdušeni nad hrvaškim morjem. Foto: BoBo

Raziskava Trženjski monitor Društva za marketing Slovenije sicer razkriva še, da so (ali pa še bodo) skoraj trije od štirih prebivalcev Slovenije v starosti od 15 do 65 let letos dopustovali. Pri tem kar štiri petine dopustnikov izbere oddih ob morju, je pa res, da si Slovenci privoščijo več dopustov na leto, zato so najpogosteje izbrali več možnosti.

Deleži drugih načinov dopustovanja, kot so na primer ogledi mest, narava, zdravilišča in popotovanja, se v izbiri gibljejo med sedmimi in 11 odstotki. Izjema je le kultura in umetnost, ki se giblje pri treh odstotkih.

Slovenci si za oddih še vedno najraje izberejo Hrvaško, v domovini pa vsaj del dopusta preživita dve petini vprašanih. Delež posameznikov, ki se odloči za obisk drugih evropskih držav, je 28-odstotni. Države nekdanje Jugoslavije obišče deset odstotkov posameznikov, za obisk drugih celin pa se jih odloči devet odstotkov.

Samostojni načrtovalci
Polovica dopustnikov se še vedno najraje odloči za prebivanje v apartmajskih naseljih in hotelih, v zasebnih apartmajih jih dopustuje okoli četrtina. Kampiranje na tak ali drugačen način dosega 17-odstotni delež.

Slovenci sicer svoj dopust najraje načrtujejo sami (74 odstotkov), v pomoč pa so jim splet, prijatelji in znanci. S turističnimi agencijami si pomaga 18 odstotkov slovenskih dopustnikov.

Zaradi krize so se nekoliko spremenile navade trošenja - čeprav je spomladanski monitor zaznal pozitiven preobrat v oceni finančnega stanja, bodo Slovenci za dopust letos namenili nekoliko manj časa in denarja kot lani.