Zmagovalec sicer je dobil denarno nagrado, a vsi pravijo, da je bila najvelja nagrada doživeti osupljivo lepo Norveško. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zmagovalec sicer je dobil denarno nagrado, a vsi pravijo, da je bila najvelja nagrada doživeti osupljivo lepo Norveško. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ameriški tekmovalci na norveški pustolovščini. Foto: TVNorge
Pogoj: Vikinške (no, norveške) korenine. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tekmovalci so izkusili vsa norveška čudaštva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Varnostniki na letališču so ga pozdravljali, otroci pa so kazali nanj s prstom in spraševali svoje starše: "Ni to tisti tip s televizije?" In več kot 400 norveških neznancev mu je po facebooku poslalo prošnjo za "prijateljstvo".
54-letnemu Aasengu je slavo na Norveškem prinesla vloga tekmovalca na Veliki norveški pustolovščini ("The Great Norway Adventure"), v resničnostnem šovu, ki prikazuje Američane, ki potujejo na Norveško, da bi tekmovali v igricah za denarno nagrado in priložnost, da se srečajo s predniki, ki jih niso nikdar spoznali. "Neverjetno je bilo," je povedal Aaseng. "Preseglo je vsa moja pričakovanja."

Prva različica oddaje je imela enega najboljših premiernih ratingov na TV Norge v zadnjih 20 letih in je postala velika uspešnica, je povedal Jerle Nakken, programski vodja mreže. Oddaja zdaj sodeluje z družbo za casting iz Chicaga, da bi poiskala tekmovalce za drugo sezono. Pogoj: Moraš biti Američan norveškega rodu, ki ni še nikdar potoval na Norveško in si lahko vzameš mesec dni za pustolovščino. Gre za preprost televizijski koncept "ribe na suhem".
Prvih osem tekmovalcev so pogostili s tradicionalnim norveškim obrokom, ki je vseboval ovseno kašo. Neki moški jo je opisal, da ima "okus kot lepilo, ki sem ga včasih jedel". Pred občinstvom so zapeli norveško himno, tekmovali na vikinških ribiških ladjah, skušali priganjati govedo, dirkali s traktorji in se preizkušali v teku na smučeh.
Ko norveški maturantje odraščajo
Ena od najbolj čudaških epizod je poustvarila "russefeiring", tradicijo norveških maturantov, ki najamejo avtobuse za par tednov razgrajaštva. "Nismo najbolj ponosni na to tradicijo," je povedal Nakken. "A da lahko postaneš na Norveškem 'odrasel', moraš to opraviti."
To je za Aasenga pomenilo nekaj nerodnih trenutkov. Uspel mu je izziv piti pivo med hkratnim uriniranjem, a je potegnil črto pri francoskem poljubljanju z drugim moškim. Pravila pri tem so bila ohlapna: sodniki so sprejeli že bežen dotik jezikov dveh živčnih žensk. Aaseng je priznal, da ga je skrbelo, kako se bo na oddajo odzvalo njegovo občestvo, a skrb je bila odveč: "Bili so mnenja, da me je oddaja prizemljila. Všeč jim je bilo."
Zanj je bil najbolj ganljiv trenutek oddaje avtobusna vožnja severno od Lillehammerja, med katero so Aasengu povdali, da je to območje, od koder izhajajo njegovi predniki. "To me je zadelo močneje, kot sem si mislil," je povedal. "Če samo pomisliš, da si imel nekje v preteklosti družino, ki je živela tu."

Aaseng je užival v vsakem trenutku svoje na novo odkrite, čeravno kratke norveške slave. V državo se je vrnil med predvajanjem oddaje, ker si je norveško genealoško združenje zaželelo, da jim pomaga pri reklamiranju. Norveška, je povedal, "je izpolnila svoj sloves krasnega kraja". Aaseng sicer ni zmagal v šovu - pokopal ga je naporen izziv izkopavanja iz snega.
Norvežani veliki amerikofili
Norveški TV-gledalci so vajeni gledati ameriške oddaje in radi posnemajo Američane, je povedal Nakken. Zato je bilo logično, da bodo radi gledali Američane, ki se trudijo posnemati Norvežane. "Norvežani so zelo ponosni na svojo državo in kulturo," je povedal. "To je stara država in kultura in mislimo, da lahko veliko ponudimo. Prek Američanov vidimo našo kulturo skozi sveže oči, in to nas navdaja z velikim ponosom."

Oddaja tudi ni naravnana tako neusmiljeno ali kapitalistično kot povprečen ameriški resničnostni šov. Največja nagrada je dejansko videti in doživeti svojo nekdanjo domovino. Poleg tega format oddaje omogoča, da se zlahka vzpostavi v skorajda kateri koli državi z dovolj velikim številom emigrantov v ZDA. Producenti že delajo švedsko različico.
Kandidate pozivajo, naj bodo ustvarjalni pri snemanju kratkega videa o sebi, ki postavi na ogled njihovo osebnost; Aaseng se je posnel med petjem norveške praznične pesmi in tekom na smučeh do vikinškega kipa v svojem rodnem mestu.