Foto: AP
Foto: AP

To ameriško velemesto se spopada z vse resnejšim podganjim problemom – njihova populacija se je lani podvojila, obupani župan je decembra objavil oglas za "krvi željne deratizerje", prebivalci zahtevajo ukrepanje, a obstajajo pa tudi številni obiskovalci, ki bi radi na lastno pest izkusili "poplavo glodavcev".

Zato so nekateri od newyorških turističnih vodičev začeli na svojih turah po mestu dodajati postanke na lokacijah, ki so jih podgane najbolj preplavile, kar pomeni, da podganji turizem postaja cvetoč posel, poroča New York Post.

Eden od teh vodičev je – nehote – postal tudi Kenny Bollwerk, ki si je na TikToku pridobil zavidljivo število sledilcev z objavami posnetkov New Yorka. A rekord gledanosti je požel, ko je poldrugo uro prenašal v živo preganjanje podgan okoli gradbišča v Queensu. Odziv je bil izjemen. Po navedbah 36-letnega Bollwerka si je njegov prenos v živo ogledalo več kot 10.000 ljudi.

Bollwerk, ki podgan ne mara, je za Guardian dejal, da je želel s posnetkom spodbuditi mestne oblasti, da ukrepajo proti glodavcem, zato je svoje sledilce tudi pozval, naj težave s podganami nemudoma prijavijo pristojnim oblastem, kar je delovalo. Samo v eni noči so za eno samo lokacijo, omenjeno gradbišče, prejeli okoli sto pritožb, zato so oblasti tja poslale deratizerja.

Si pa je Bollwerk pri tem nehote pridobil publiko navdušencev nad podganami ter bil preplavljen s prošnjami, naj začne snemati podgane na lokacijah po mestu. In se je podviga lotil. Sprva tri do petkrat tedensko, a je kmalu začel dobivati sporočila turistov, ki so se mu želeli pri njegovi misiji pridružiti.

New York. Foto: AP
New York. Foto: AP

“S seboj sem imel očeta s hčerko, pa zakonski par ... vse možne vrste ljudi: poslovneže, turiste iz Pensilvanije, iz Misurija, Oklahome, Vancouvra, Los Angelesa ... Noro, kako je ta zadeva ljudi povezala.”

Bollwerk sicer pravi, da skuša s svojim konjičkom bolj kot kaj drugega pomagati ljudem na območjih, ki so jih preplavile podgane. “Dejstvo, da to usmerja pozornost na problematiko in da pomaga prebivalcem sosesk, kjer je težava najbolj pereče – mislim, da zato vztrajam s tem projektom. Poleg tega pa prek njega spoznavam ogromno zanimivih ljudi, ki jih sicer nikdar ne bi spoznal.”

"Podganja carica"

In nekaj znakov upanja se kaže – aprila so newyorške oblasti imenovale prvo "podganjo carico". To je postala Kathleen Corradi, zadolžena za boj z “javnim sovražnikom številka 1", je takrat napovedal newyorški župan Eric Adams.

Mesto je na najbolj perečih lokacijah vzpostavilo posebna “območja za spopadanje s podganami", kamor nato pošljejo deratizerje s strupom in oglobijo prebivalce ali lastnike poslovalnic, ki s svojim neodgovornim postopanjem privabljajo podgane.

Uvedli so tudi nova pravila in prisilili restavracije, da odlagajo organske ostanke v zabojnike, ne pa v vreče za smeti, ki jih nato po stari newyorški navadi puščajo na ulici. “New York je bil včasih znan po svojih nevarnih ulicah, po novem pa bomo znani po čistih ulicah,” je napovedal Adams junija. A vojna proti podganam še niti približno ni dobljena.