Kovčke bi po novih pravilih, ki pa, kot kaže, ne bodo začeli veljati, morali nositi tudi, ko ne bi bile Benetke poplavljene. Foto: EPA
Kovčke bi po novih pravilih, ki pa, kot kaže, ne bodo začeli veljati, morali nositi tudi, ko ne bi bile Benetke poplavljene. Foto: EPA

Tamkajšnje oblasti so po burnem odzivu javnosti včeraj popoldne zanikale načrt za prepoved kovčkov na kolescih.

"Želim odločno zanikati, da je občina Benetke kdaj koli razmišljala o prepovedi kovčkov na kolescih v zgodovinskem centru," je zatrdil beneški prefekt Vittorio Zappalorto. Po njegovih besedah so mestne oblasti le razmišljale o uvedbi obvezne rabe kolesc, napolnjenih z zrakom, za vozičke za prevoz blaga.

Priznal pa je, da kovčki na kolescih povzročajo težave. Zato je izrazil upanje, da bo proizvajalce kovčkov razprava, ki so jo sicer sprožile "lažne informacije", spodbudila k razvoju proizvodov, ki bodo manj škodljivi za beneške pločnike.

Gumijasta kolesca na kovčkih naj bi bila tudi potrebna za zaščito starih pločnikov in mostov v mestu, ki so po stoletjih obstoja zdaj ogrožena zaradi obrabe.

"Prehrupne kovčke boste morali nositi"
Beneške oblasti Benetke, ki jih letno obišče 27 milijonov turistov, so sprva resnično napovedale vojno proti hrupu, pišejo italijanski mediji, kot kaže, pa so svoj načrt spremenili po burnem odzivu javnosti.

Mestni svet Benetk je včeraj dopoldne sporočil, da so se za ukrep odločili "po številnih pritožbah prebivalcev, ki jih moti premikanje različnih predmetov ob vseh urah ponoči in podnevi, medtem ko zakon predvideva zaščito pred zvočnim onesnaženjem".

Od prihodnjega leta naj bi turiste, ki bodo s svojimi kovčki na kolescih povzročali hrup po kamnitih ulicah, tudi denarno kaznovali. Turisti bi si tako morali v tem mestu brez avtomobilov omisliti kovčke z gumijastimi kolesci ali kolesci, polnjenimi z zrakom, ali pa bodo morali enostavno svoje kovčke prenašati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mediji so poročali, da naj bi kazni doletele tudi vozičke, ki jih delavci uporabljajo pri prevozu blaga do mestnih trgovcev. Za prebivalce mesta prepoved ne bi veljala.