Londončani zgodovinsko stavbo prvič po več letih lahko ugledali brez gradbenega odra. Foto: EPA
Londončani zgodovinsko stavbo prvič po več letih lahko ugledali brez gradbenega odra. Foto: EPA

Prenova je bila s 40 milijoni funtov (45,5 milijona evrov) eden največjih tovrstnih projektov v Veliki Britaniji, dokončali pa so jo tik pred 300-letnico katedrale.

Katedrala sv. Pavla, ki leži na najvišji točki londonske finančne četrti, je ena od osrednjih arhitektur v britanski prestolnici in je bila najvišja stavba pred gradnjo nebotičnikov. Po načrtih Christopherja Wrena je bila zgrajena v renesančnem slogu iz sivega portlandskega apnenca, tako kot večina pomembnih londonskih zgradb. Za gradnjo so potrebovali 36 let. Nadomestila je prejšnjo katedralo sv. Pavla, ki so jo zgradili Normani, a je pogorela v velikem londonskem požaru leta 1666.

"Dva milijona romarjev in obiskovalcev, ki letno obiščejo katedralo, jo lahko zdaj vidijo tako svežo, kot je bila ob zgradnji," je dejal dekan Graeme Knowles.

Zaradi onesnaženja mesta je zunanjost cerkve v treh stoletjih počrnela, kar so zdaj popolnoma očistili in restavrirali več kot 150.000 blokov iz portlandskega kamna.

Slovesna maša ob 300-letnici bo v torek. V katedrali, ki je sedež londonske škofije, so bili v preteklosti pomembni dogodki. V njej so bile pogrebne slovesnosti vojvode Wellingtonskega, Horatia Nelsona in Winstona Churchilla, leta 1981 pa sta se v njej poročila princ Charles in Diana Spencer.