Havajski otok Maui ob sončnem zahodu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Havajski otok Maui ob sončnem zahodu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ameriška prestolnica je najbolj očarljiva pomladi, v času Festivala češnjevih cvetov.
Havaji - cenovno dostopni tudi za navadne smrtnike? Če kdaj, potem letos. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Budimpešta: kar je nekoč bila Praga.
V Reykjaviku se lahko ob polnočnem soncu namočite v enem od termalnih bazenčkov.
Zaplešite v ritmih mehiške glasbe na enem izmed festivalov. Foto: EPA

Uredniki Budget Travela so izbrali 10 takih destinacij. Pri svojem izboru so upoštevali turistično privlačnost v spremljavi s svetovno gospodarsko krizo, ki je ponekod občutno znižala cene.



Washington, D.C.
Zakaj?
Ne le zaradi predsedniške inavguracije, obnovljenega centra za obiskovalce na Kapitolnem griču ali pred kratkim na novo odprtega Narodnega muzeja ameriške zgodovine - vsi so sicer zadostni razlog za obisk Washingtona v letu 2009. Ameriška prestolnica je ena najbolj cenovno ugodnih kulturnih destinacij z brezplačnimi vstopninami v nacionalne spomenike, svetovno priznane muzeje Smithsoniana in nacionalni živalski vrt.

Glavni dogodki: glavni dogodek v ZDA leta, kaj leta, stoletja - predsedniška inavguracija Baracka Obame, ki je v Washington privabila slaba dva milijona ljudi, je že za nami (20. januarja). A tudi čez ostanek leta je v D. C.-ju še precej stvari, vrednih ogleda. 12. aprila bodo, denimo, s koncertom na prostem počastili 200. obletnico rojstva Abrahama Lincolna.

Trenutek, ki vam bo ostal v spominu: za kosilo se napotite v restavracijo s tapasi Jaleo in naročite doma narejene na žaru pečene svinjske klobase s popraženim belim fižolom. Po sprehodu v parku National Mall zaključite dan v strešnem baru in na terasi hotela W ter opazujte sončni zahod za spomenikom Thomasa Jeffersona.

Havaji
Zakaj?
T. i. "Aloha država" je bila deležna ogromno (pozitivnega) poročanja, ko jo je pred kratkim za počitnice ponovno obiskal novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama, a še vedno trpi zaradi finančne krize. V tej vedno priljubljeni destinaciji je število obiskovalcev v letu 2008 upadlo za 10 odstotkov, na kar se na Havajih odzivajo z agresivnim nižanjem cen hotelskih sob in avtomobilskih najemov. Namesto standardne hotelske sobe se vam zdaj skoraj bolj izplača najeti čudovite bungalove ali vile, ki jih lahko dobite tudi po 100 dolarjev na noč.

Glavni dogodki: govorimo o Havajih - plaže, ognjeniki in tradicionalni obredi od plesa do jedače še naprej ostajajo velika privlačnost. Letos pa država praznuje 50. obletnico priključitve ZDA in za 18. marca se napoveduje velikanska zabava. Poleg tega je za Obamofile tu na voljo že posebna tura krajev, ki so zaznamovali predsednikovo rano mladost - od njegovega prvega delovnega mesta do njegovih priljubljenih točk za piknik.

Trenutek, ki vam bo ostal v spominu: privoščite si koktejl mai tai v Royal Hawaiianu, znamenitem rožnatem hotelu na še bolj znameniti plaži Waikiki. To je tudi krasna točka za opazovanje deskarjev in sončnega zahoda - vse ob havajski glasbi v živo in hulaplesalkah.

Budimpešta, Madžarska
Zakaj? Budimpešta je v zadnjih letih postala tak cenovno dostopni turistični raj, kakršen je bila v 90. letih Praga - saj veste, preden so začele kavarne v češki prestolnici zaračunavati po tri evre za espresso in je bilo turističnih skupin nenadoma več kot domačinov. Na Madžarskem forint še kar pada, ugodne pa so tudi vstopnine tamkajšnjih znamenitosti. Poleg tega da lahko uživate v čudoviti secesijski arhitekturi z impozantnim Muzejem uporabnih umetnosti v mestnem središču na čelu, lahko nakupujete na dobro ohranjeni glavni pokriti tržnici, raziskujete kilometre rovov pod okrožjem gradov (med vojno skrivališča vojakov) in si ogledate predstavo v Madžarski državni operi, kjer stanejo vstopnice samo slaba dva evra.

Glavni dogodki: oblikovalski semenj WAMP naglo postaja obvezna mednarodna modna destinacija. Semenj, na katerem so v ospredju sodobni obrtniški izdelki, nakit, grafike in drugi izdelki madžarskih obrtnih mojstrov, poteka poleti in jeseni na trgu Erzsébet ter pozimi v klubu Gödör. Madžarska največja kulturna in kulinarična dogodka sta budimpeški Pomladni festival, zbirka 200 koncertnih nastopov, in jesenski 18. budimpeški mednarodni vinski festival, ki vključuje pokušine in delavnice na gradu Buda.

Trenutek, ki vam bo ostal v spominu: namočite se v terapevtskih vročih vrelcih, ki privabljajo popotnike v Budimpešto že skoraj 2000 let. Toplice Gellért in budimpeški spa, razkošen hotel iz 19. stoletja z mozaičnimi ploščicami in palmami, ki za dan kopanja zaračunava približno 13 evrov.

Reykjavik, Islandija
Zakaj?
Dramatični kolaps islandske krone je povzročil, da so vse trgovine obesile izobeske z najmanj 50-odstotnimi razprodajami. Za hot dog, islandsko specialiteto, bi tako v mestnem središču Reykjavika še lani odšteli 2,5 evra, danes le še dober evro. Medtem pa je tudi navadno drag letalski prevoznik Icelandair, da bi privabil turiste, uvedel množico popustov. V Islandijo lahko tako v letu 2009 letite za okoli 22 odstotkov ceneje.

Glavni dogodki: šokantno, toda na Islandiji je bilo pivo do leta 1989 prepovedano. 1. marca, na dan piva, tako Islandci nazdravijo njegovi legalizaciji z zabavami v pubih, klubih in restavracijah. 21. junija je poletni solsticij in domačini pozdravijo polnočno sonce na najdlajši dan v letu. Ljubitelji živali, bodite pozorni tudi na ljubke otoške mladiče njork, ko na milijone teh severnjaških ptic v začetku avgusta prvič zapusti svoja gnezda.

Trenutek, ki vam bo ostal v spominu Namočite se v enem izmed sedmih mestnih zunajih termalnih bazenčkov. Privarčujte z nakupom približno 8 evrov vredne kartice, ki vključuje vstopnino v bazenčke, pet muzejev, družinski park in živalski vrt kot tudi prevoz na mestnih avtobusih in trajekt do otoka Videy (znanem kot odlična točka za opazovanje ptic).

Mehika
Zakaj? Mehika je bila vedno razmeroma poceni, toda letos se jo zaradi padca pesa in vsesplošnega padca cen - tudi v turističnih poplavljenih prestolnici, Oaxaci in Cancunu - še posebej splača obiskati.

Glavni dogodki: nastavite se soncu na Rivieri Nayarit, najnovejši trendovski turistični regiji. Približno 30 kilometrov severno od mednarodnega letališča v Puerto Vallarti se Nayarit razteza ob 160 kilometrih tihomorske obale. Marca je 25. obletnica Festivala de México, 18-dnevno slavje umetnosti in kulture, ki se bo dogajalo v živahni mehiški prestolnici. Od 10. maja dalje pa prebivalci Oaxace teden dni preživijo ob plesu in procesijah.

Trenutek, ki vam bo ostal v spominu Velikonočni prazniki so odličen čas za pravo doživetje mehiške kulture, saj Mehičani ta praznik praznujejo še posebej bujno in živahno. V San Miguelu de Allende (Guanajuato), denimo, procesija na veliki petek dramatizira ključne postaje Jezusovega križanja. Slovesnosti na velikonočno nedeljo pa se končajo, ko udeleženci razstrelijo podobe preziranih zgodovinskih likov, vključno z Judo Iškariotom.

K. S.