Lani januarja, prav sredi smučarske sezone, sta za prepoznavnost Kranjske Gore poskrbela tudi Jadranka Kosor in Borut Pahor, ki sta se po pogovorih sprehodila tudi mimo smučišča in si privoščila čaj na prostem. Foto: EPA
Lani januarja, prav sredi smučarske sezone, sta za prepoznavnost Kranjske Gore poskrbela tudi Jadranka Kosor in Borut Pahor, ki sta se po pogovorih sprehodila tudi mimo smučišča in si privoščila čaj na prostem. Foto: EPA
Kranjska Gora
Kranjska Gora bo najboljše smučarje tokrat gostila 5. in 6. marca, najboljši letalci pa se bodo v Planici zbrali med 17. in 20. marcem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sneg in sezona

Še vedno je sezona močno odvisna od vremenskih razmer, letos pa jim ob napovedani dobri zimi sive lase povzroča združitev zimskih počitnic. "Končno smo dočakali mraz in napoved zime," je zadovoljna direktorica krajevne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Žičničarji so že začeli izdelovati umetni sneg, uradno odprtje zimske sezone pa bo ob pestrem spremljevalnem programu 18. decembra. Prva v vrsti zimskim prireditev bo sicer že 1. decembra, ko bo tradicionalni, letos rekordni pohod parkeljnov treh dežel v Podkorenu.

Zaradi združitve počitnic dva milijona škode
Uspešnost zimske sezone je v Kranjski Gori še vedno najbolj odvisna od zime, že samo pomanjkanje naravnega snega se pokaže pri obisku. "Prve napovedi hotelirjev so dokaj optimistične, saj rezervacije dobro tečejo, zlasti se dobro prodajajo termini božično-novoletnih praznikov in zimskih počitnic, pri katerih pa nas je letos prizadel ukrep o združitvi počitnic," je dejala Žerjavova.

Kot je pojasnila, je zimskemu gorskemu centru nov pravilnik o zimskih šolskih počitnicah skrajšal možnost dobre realizacije in bo predvidoma povzročil za dva milijona evrov škode zaradi izpada prenočitev, žičniških prevozov in izunajpenzionske porabe. Prikrajšani bodo tako veliki kot tudi manjši ponudniki nastanitev, ki so praktično zasedeni le med počitnicami, med prazniki, velikimi prireditvami in avgusta.

Namesto treh le en odličen teden
Združitev počitnic se Kranjski Gori lahko pozna pri izpadu 17.000 prenočitev domačih gostov. Še dodatna težava pa je, da termin počitnic slovenskih otrok sovpada s terminom počitnic v večjem delu Velike Britanije, saj so prav Britanci najštevilčnejši tuji gostje v zimski Kranjski Gori. Glede na omejene zmogljivosti bo vseh 4.000 ležišč v tisti teden zagotovo polno zasedenih, lahko pa bi to zasedenost s prerazporeditvijo terminov počitnic podaljšali na tri tedne.

Turistični delavci si še vedno prizadevajo, da bi s šolskim ministrstvom našli kompromis. "Naša pričakovanja so, da bi se drugo leto zimske počitnice ponovno delile," je dejala Žerjavova in dodala, da predlagajo delitev počitnic teritorialno na vzhodno in zahodno Slovenijo. Zelo majhna je namreč verjetnost, da bi, denimo, dijak iz Kranja hodil v srednjo šolo v Maribor, medtem ko je primerov, da hodi v šolo v Ljubljano, veliko. Po vsej Sloveniji je takšnih dijakov približno 7.000.

Marca dva športna vrhunca
Kranjskogorcem pa gresta tokrat na roko termina obeh velikih športnih prireditev - pokala Vitranc in smučarskih skokov v Planici. Brez obeh prireditev - prva to zimo slavi 50, druga pa že krepko čez 70 let - bi se Kranjska Gora kot prestižna destinacija veliko težje razvijala, saj bi bilo za medijsko prepoznavnost, za katero poskrbita, prek oglasov treba plačevati na milijone evrov.

Pomena prireditev se zavedajo tudi v Hit Alpinei, ki v svojih hotelih in apartmajih ponuja kar 1.400 ležišč in ki je osrednji kranjskogorski turističnih ponudnik. "V določenih terminih imamo še vedno bistveno premalo zmogljivosti, v drugih pa nam zmogljivosti ostajajo nezasedene," je na problematiko zimskih počitnic in na težnjo po privabljanju gostov s pomočjo prireditev opozoril tudi direktor omenjene družbe Miran Čurin.

Sneg in sezona