Lepote Slovenije primerjajo s Švico. Foto: BoBo
Lepote Slovenije primerjajo s Švico. Foto: BoBo
Rio de Janeiro bo leta 2016 gostil poletne OI. Foto: Reuters
Gruzija skriva številne bisere. Foto: Vid Žgajner
Slano jezero Salar de Uyuni privabi številne turiste. Foto: EPA

"Če imate radi pohode, smučanje, raftanje ali pa ste le za občudovanje pokrajino ene izmed najočarljivejših držav v Evropi, vas Slovenija ne bo razočarala," so zapisali na spletni strani ameriškega Lonely Planeta.

Na seznam niso uvrstili najcenejših krajev na svetu, je povedal urednik Andy Murdock, temveč nekaj zanimivih in novih destinacij, ki bančnega računa popotnika ne bodo popolnoma izpraznile.

Rio de Janeiro v Braziliji, Göteborg na Švedskem, Portland v ZDA, Kambodža, Bolivija, Španija, Nepal, Gruzija, Namibija in Slovenija so destinacije, ki so jih izbrali.

Slovenija
Je lepa kot Švica, vendar precej manjša in dostopnejša, so zapisali na spletni strani Lonely Planeta. Priljubljenost Ljubljane, Bleda in obalnih krajev je nekoliko dvignila cene, vendar pa veliko lahko prihranite zaradi kratkih razdalj. Tudi cene prenočišč so ugodne. "Če imate radi pohode, smučanje, raftanje ali pa ste le za občudovanje pokrajino ene izmed najočarljivejših držav v Evropi, vas Slovenija ne bo razočarala," so še napisali.

Rio de Janeiro
Obisk tega brazilskega mesta priporočajo v prihodnjem letu, saj se znajo pozneje cene potovanja precej zvišati. Leta 2014 bo namreč Brazilija gostila svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa še olimpijske igre.

Göteborg na Švedskem
Zapisali so, da je na Švedskem pomembno poznati različne lokacije, saj so ponekod cene zelo visoke, že za naslednjim vogalom pa precej nižje. S popotniki prijazno delijo nasvete o tem, kje lahko jejo, se zabavajo in si ogledajo znamenitosti po dostopni ceni.

Namibija
Je precej ugodnejša od sosednje Bocvane. Za ogled narodnih parkov se je treba priključiti vodenim skupinam ali najeti lasten avto, kar pa je dostopno po ugodni ceni. Obiskovalcem te dežele priporočajo, da ne izpustijo deskanja po peščenih sipinah.

Kambodža
Kljub povečanemu zanimanju za to deželo so še vedno na voljo številne nastanitve po ugodnih cenah, pišejo pri Lonely Planetu.

Bolivija
Bolivijo so označili kot državo v Južni Ameriki, v kateri za svoj denar dobite najboljšo ponudbo. Najcenejši javni prevoz na svetu, ugodna hrana z ulice in izleti za dostopno ceno. Nekoliko dražje je le v La Pazu in v okolici posušenega slanega jezera Salar de Uyuni.

Portland
Popotniki se v veliki večini strinjajo - v Portlandu dobite največ za svoj denar. Poceni hrana, veliko zanimivih stvari, ki jih lahko počnete brezplačno, brezplačen prevoz v središču mesta, ugodno pivo ...

Španija
V preteklih letih se je ponudba v Španiji precej pocenila. Priporočajo obisk zunaj glavne sezone ter varčevanje pri konzumiranju vina in prigrizkov, kadar jeste zunaj.

Nepal
Za ugodno bivanje v Nepalu boste morali spati zunaj Katmanduja in jesti lokalno hrano, svetujejo. Cene se bodo sicer dvignile v narodnih parkih, vendar pa Nepal še vedno velja za najugodnejšo pot do Himalaje.

Gruzija
Ta država je znana le redkim popotnikom. Tisti, ki so jo obiskali, pa poročajo o prijazni, lepi deželi, ki ponuja poceni in dobro hrano.