Kosovo je v zadnjem času v središču pozornosti mednarodne skupnosti, saj se pospešeno pripravlja na razglasitev neodvisnosti. Foto: EPA
Kosovo je v zadnjem času v središču pozornosti mednarodne skupnosti, saj se pospešeno pripravlja na razglasitev neodvisnosti. Foto: EPA
Reka Ibar v Mitrovici
Za prečkanje reke Ibar v etnično deljenem kosovskem mestu Mitrovica prebivalci pogosto uporabljajo tudi tanke, železne mostove, položene čez reko. Foto: EPA
Mnogi kulturni spomeniki na Kosovu so bili v vojni skoraj popolnoma uničeni. Foto: EPA
Peč na Kosovu ostaja eden najbolj svetih krajev srbske ortodoksne cerkve. Foto: EPA
Kosovski Albanci
Kosovski Albanci se preživljajo tudi s prodajo različnih izdelkov na tržnicah. Foto: EPA
Prizren je mesto, kjer v neposredni bližini stojijo minaret ter katoliška in ortodoksna cerkev. Foto: EPA

Zadnje čase ne mine dan, da ne bi slišali ali prebrali novice o Kosovu in njegovi bližajoči se neodvisnosti. Srbska pokrajina, ki obljublja, da bo samostojna država postala 17. februarja, je lahko tudi zelo zanimiva turistična destinacija. Mesta na Kosovu so, predvsem na vzhodu, bolj kot ne grda, s socialistično arhitekturo in polna smeti, a Kosovo predstavlja mešanico različnih kultur, stičišče treh religij, spomenike s svežimi spomini na preteklo vojno, čudovito naravo in zanimive ljudi, ki lahko obisk naredijo še kako zanimiv.

Turizem na Kosovu ni razvit. Pokrajina nima nobenega posebnega oddelka, ki bi se ukvarjal s turizmom, redki turisti, ki pridejo na Kosovo, pa se morajo znajti povsem sami, saj se turističnih informacij v pokrajini ne da dobiti. Kljub temu je Kosovo po mnenju mnogih turistov, ki so zbrali dovolj poguma in se podali v balkanski kotel, vredno ogleda.

Ste kdaj obiskali Kosovo? Delite svoje fotografije z uporabniki na Mojem spletu!

Mitrovica - globoko razdeljeno mesto
Skoraj dve desetletji po padcu Berlinskega zidu je Evropa priča še enemu, tokrat etnično, deljenemu mestu - Mitrovici. Tukaj mesta na dva dela sicer ne deli zid, ampak njegovo funkcijo opravljata reka Ibar in most na njej. Na severu morate govoriti srbsko, saj lahko v nasprotnem primeru zaidete v hude težave, po drugi strani pa je v južnem delu mesta bolj priporočljivo govoriti albansko, saj se lahko drugače prav tako znajdete v težavah.

Vendar pa jezikovna razlika ni edina stvar, ki deli mesto na dva dela. Na severu imajo ljudje občutek, da so v Srbiji, a lahko le s prečkanjem mostu obiščejo Kosovo. Mitrovica ni mesto, ki bi ponujalo edinstvene turistične znamenitosti, a je prav most tisti, ki privablja turiste z vseh strani sveta. Čeprav ni nič drugega kot simbol delitve, je postala prava turistična znamenitost.

Kulturni spomeniki več kot vredni ogleda
Zgodovina Kosova je zapletena, saj ima vsaka etnična skupina svoje videnje preteklosti, od katerega nikakor ne odstopa, kar se pozna tudi na kulturnih spomenikih. Kulturna dediščina je bila uničena najprej kot del etničnega čiščenja srbskih vojakov in paravojaških sil, pozneje pa je k uničenju pripomogel tudi odpor Albancev, ki je srbsko vlado prisilil, da je zapustila pokrajino.

Kljub uničenju spomenikov je mošeja Sianana Pashe v Prizrenu, ki je najstarejša mošeja na Kosovu z najvišjim minaretom na vsem Balkanu, vredna ogleda. Uporablja jo predvsem turška manjšina, domačini pa pravijo, da so jo gradili iz mešanice jajc in las. Tudi ortodoksna patriarhija v mestecu Peč je po pričanju redkih turistov nujen postanek, če obiščete Kosovo, saj je eden najbolj svetih krajev srbske ortodoksne cerkve. Skozi stoletja je bila patriarhija ena najbolj cenjenih v pokrajini, po letu 1999 pa je postala tarča napadov albanskih upornikov.

Kot trdijo v albanski skupnosti, je nestrpnost, ki je usmerjena na verske simbole, posledica tega, da je dal srbski patriarh Pavle srbskim paravojaškim silam svoj blagoslov za začetek spopadov na Kosovu. Danes patriarhijo 24 ur na dan, vsak dan v letu, varujejo vojaki Kforja, a lahko turisti dokaj preprosto dobijo dovoljenje za ogled.

V Brezovico vsi navdušeni smučarji
Nujen postanek na Kosovu je tudi Brezovica, ki je najboljše smučarsko središče v celotni pokrajini. Leži na meji z Makedonijo in je približno deset kilometrov oddaljena od Prizrena ter le nekaj kilometrov od Tetova. Gore in hribi tako ponujajo priložnost za zimske radosti in letne pohode, a ozračje ni najbolj sproščeno, saj je turistično središče prav v središču srbske enklave. Kljub napetim razmeram so bili vsi hoteli v zadnjih nekaj letih polno zasedeni, gostje pa v glavnem albanske narodnosti.

Prizren za mnoge najlepše mesto na Kosovu
Po prepričanju mnogih je eno najlepših mest na Kosovu Prizren, kjer lahko na glavnem trgu občudujete razgled na najvišji minaret na Balkanu, le nekaj metrov stran pa stojita katoliška in ortodoksna cerkev. Ta kulturni in verski trikotnik Prizrena je temeljni kamen edinega mesta na Kosovu, kjer ni pomembno, kakšen jezik govoriš - lahko je to albansko, srbsko, romunsko ali turško, nihče ob tem ne bo zavijal z očmi. Italijanski arhitekt Ignazio Carabellese je Prizren označil kot biser otomanske arhitekture.

Mesto je pomembno za vse tri narodnosti: Albanci si ga lastijo kot prihodnjo prestolnico Velike Albanije (saj se je tu pred 125 leti začelo albansko gibanje), za Srbe Prizren predstavlja prestolnico cesarstva carja Štefana, ki je v 14. stoletju podvojil ozemlje in ga razširil proti jugu in jugozahodu, Turki pa so tisti, ki se v Prizrenu počutijo najbolj domače.

Kosovo preveč nevarno za obisk
Kljub mnogim predvsem naravnim lepotam in kulturnim spomenikom bo preteklo še dolgo časa, preden si bodo turisti iz zahodnih držav upali stopiti na Kosovo, saj verjamejo, da je pokrajina izjemno nevarna. Do takrat pa si turistične znamenitosti ogledujejo predvsem tamkajšnji prebivalci in uslužbenci mednarodnih organizacij.

B. T.