Letos so na letališču našteli 91.000 slovenskih potnikov. Foto: MMC RTV SLO
Letos so na letališču našteli 91.000 slovenskih potnikov. Foto: MMC RTV SLO
Prenvoljeno tržaško letališče v Ronkah

Na novo so oblikovali 5.000 kvadratnih metrov površin in iz skladišč pridobili sodobni terminal za odhode potnikov. Letos jih je letališče sprejelo 740.000, kar je sicer tri odstotke manj kot lani v enakem času.

"Podjetje ima novo ponudbo in ponuja dodatne storitve. Vzpostavlja nove povezave. To letališče ima prihodnost," je povedal Sergio Bolzonello, podpredsednik uprave Furlanije - Julijske krajine. Redni uporabniki letališča so tudi Slovenci. Letos so jih našteli 91.000, ob njih je letališče sprejelo tudi 39.000 Hrvatov in 12.000 Avstrijcev.
Velikega obiska iz bližnjih držav je vesel tudi predsednik letališča Antonio Marano: "Veseli smo, da smo lahko letališče kar štirih narodov. Slovenci so za nas zelo pomembni, veliko je slovenskih potnikov."

Obnova je sicer del velikopoteznega načrta. Do leta 2020, ko naj bi prepeljali milijon potnikov, bodo vanj vložili 39 milijonov evrov. "10 milijonov bomo namenili celoviti obnovi letališke stavbe in 12 milijonov obnovi steze ter druge infrastrukture. Tako bomo spodbudili razvoj letališča in povečali prepoznavnost širšega območja," je pojasnil direktor letališča Marco Consalvo.

Kar 17 milijonov pa bo šlo za ureditev prometnega vozlišča, saj bo to prvo letališče v Italiji, ki se bo lahko pohvalilo z neposredno železniško povezavo.

Prenvoljeno tržaško letališče v Ronkah