Futuristično smučišče sredi ravnine. Foto: YouTube
Futuristično smučišče sredi ravnine. Foto: YouTube
Skidome
Danska nikakor ne velja za smučarski narod. Foto: YouTube

Podoba Skidome Denmarka, kot se bo smučišče uradno imenovalo, je na fotografijah videti resnično navdušujoča. Skidome bodo postavili v mestu Randers na severu države, zgrajeno pa bo v obliki velikanske snežinke s tremi oboki, ki bodo na vrhu združeni. Na voljo bo šest pokritih smučarskih prog, dve pa bosta na prostem.

Oboki bodo dolgi 700 metrov, raztezali pa se bodo čez reko Gudenaen. Na najvišji točki bodo postavljeni 110 metrov nad tlemi.

Razgled na okoliško pokrajino
Denar za naložbo je zagotovila smučarska potovalna agencija Danski, ki si je še zaželela, da bi ob straneh konstrukcije namesto oken postavili "luknjičasto" steno, skozi katero bodo smučarji videli okolico, ki jih obdaja.

Kot v Alpe D'Huezu ...
Topografija smučarskih prog bo utemeljena na smučiščih v znanem francoskem smučarskem središču Alpe D'Huez, s to razliko, da bodo Danci naklone prog lahko spreminjali, da bi tako obiskovalci izkusili različno zahtevnost in preverili svoje smučarsko znanje. Običajno bodo lahko izbirali med dvema lahkima, dvema srednje težkima in dvema programa z najvišjo težavnostjo. Središče bo skupaj zagotavljalo skoraj 70.000 kvadratnih metrov pokritih smučišč.

V sredinskem oboku bodo prostor našli tudi navdušenci nad deskanjem na snegu in BMX-vozniki, na vrhu najnižjega oboka pa bo zrasel zeleni park. Obiskovalcem bodo na voljo tudi restavracija, hotel in trgovsko središče.

Za zdaj se z največjim pokritim smučiščem lahko pohvalijo v Dubaju, kjer ponujajo 22.500 kvadratnih metrov veliko površino za smučanje. Smučišče je del ogromnega nakupovalnega središča Mall of the Emirates, v njem pa domujejo celo pingvini.

Videopredstavitev Skidome Denmarka (v danskem jeziku) in nekaj fotografij si oglejte spodaj.