Vreče s praznimi steklenicami in pločevinkami so takole pripeljali na letališče v Katmanduju. Foto: EPA
Vreče s praznimi steklenicami in pločevinkami so takole pripeljali na letališče v Katmanduju. Foto: EPA
Mount Everest
Na Mount Everest do maja ne bo mogoče priti. Foto: EPA

Pridne roke so očistile območje v okolici vasi Lukla, ki je izhodišče za vzpon na streho sveta. Pobudnik akcije je bil nepalski zasebni letalski prevoznik Yeti Airlines, ki želi spodbuditi zavest med turisti in tamkajšnjim prebivalstvom o ohranjanju in izboljšanju ekološkega ravnotežja v Himalaji. Steklenice bodo vrnili v pivovarne, kjer jih bodo uporabili za nadaljnjo proizvodnjo.

Pobočja očistili že prej, vznožje ostalo polno smeti
Tuji in nepalski alpinisti so v zadnjih letih s pobočij Everesta odstranili veliko praznih kisikovih bomb, plastike, pločevink, vrvi in zlomljenih lestev, smeti na poti od Lukle do baze pod Everestom pa se ni lotil še nihče. Prejšnji mesec so to pot poimenovali po prvih možeh na vrhu gore - nedavno umrlem siru Edmundu Hillaryju in šerpi Tenzingu Norgayu. To območje sicer vsako leto obišče več tisoč avanturistov z vsega sveta.

Do 10. maja vrh Everesta zaprt
Manj vesela novica za alpiniste je, da se na vrh Mount Everesta do 10. maja ne bo mogoče povzpeti. Nepalske oblasti so se za ta ukrep odločile, da bi lahko nanj mirno spravili olimpijski ogenj med potjo proti Pekingu. Bojijo se namreč, da bi jih pri tem ovirali tibetanski protestniki. V Tibetu je bilo v zadnjih dneh precej nemirno, saj so izbruhnile nasilne demonstracije proti kitajski nadoblasti.

M. R.