Pogled na Soči, 'najbolj varovano mesto na svetu'. Foto: Reuters
Pogled na Soči, 'najbolj varovano mesto na svetu'. Foto: Reuters
Vsi prebivalci Sočija in njegovega širšega območja potrebujejo posebne prepustnice, da pridejo čez nadzorne točke. Foto: Reuters
Gejevski klub Mayak v Sočiju, mestu, ki je nekoč slovelo po svoji strpnosti. Foto: Reuters
Olimpijske igre se s svečanim odprtjem začenjajo 6. februarja. Foto: Reuters

Verjetno oboje po malem. Separatistični skrajneži v mesecih - zdaj samo še tednih - pred olimpijado opozarjajo nase s samomorilskimi napadi (samo v zadnjih dveh mesecih so bili v Volgogradu, sicer 700 kilometrov oddaljenem od Sočija, trije) in mnoge skrbi, da bi bil tako odmeven dogodek, kot so OI, lahko idealna priložnost, da pritegnejo pozornost in hkrati osramotijo Vladimirja Putina.
Do "pravih" motivov Zahoda skeptični posamezniki po drugi strani menijo, da gre za protirusko propagando in poskus sabotiranja iger osovraženega Putina, ki se v tednih pred OI sicer na vse pretege trudi prikupiti mednarodni skupnosti s svojimi amnestijami zapornikov in napovedjo, da bo med OI dovolil proteste.
A zagotovila, da bodo igre v Sočiju varne, in res strogi varnostni ukrepi, ki jih je uvedel Kremelj, Američanov ne prepričajo. State Department je tako v petek državljanom ZDA zaradi terorističnih groženj izdal opozorilo pred potovanjem v Soči, v katerem so se obregnili tudi ob kakovost zdravstvenih uslug v regiji, češ da "se lahko znatno razlikujejo od standardov na Zahodu".
Sporna homofobna politika
Ministrstvo v svojem opozorilu tudi ne pozabi opomniti Američanov na ruski zakon, ki prepoveduje homoseksualno "propagando". Zahod na lani sprejeti zakon gleda kot na poskus zatrtja homoseksualnosti. Ruske oblasti sicer zagotavljajo, da v Sočiju istospolno usmerjeni športniki in obiskovalci nikakor ne bodo diskriminirani, a mnogi ostajajo skeptični, saj tujcem, ki zakon kršijo, preti do 3.100 dolarjev kazni in 14-dnevna zaporna kazen.
"Zakon kriminalizira javno promoviranje enakosti za homoseksualce, a mu manjkajo natančne pravne definicije," še piše v opozorilu, ki zato Američanom odsvetuje javno propagiranje gejevskih pravic.
V ameriški olimpijski reprezentanci je sicer kar nekaj odkrito istospolno usmerjenih športnikov, med drugim hokejistka Caitlin Cahow, hitrostna drsalca Bonnie Blair in Eric Heiden ter nekdanja teniška igralka Billie Jean King, ki bo v Sočiju zastopala ZDA na slovesnosti ob odprtju, na kateri je svoj bojkot že pred tedni napovedal predsednik ZDA Barack Obama.
Svetujejo nakup posebnega zavarovanja
Opozorila State Departmenta, vezana na potovanja, so rutinski napotki "o aktualnih razmerah", za katere ameriška vlada meni, da "predstavljajo znatna tveganja za varnost ameriških državljanov". Kadar je stanje v dotični državi resnejše, pa vlada izda "resnejša" opozorila, v katerih Američanom naravnost odsvetuje potovanje.
V petkovem opozorilu State Department izpostavlja, da so se med 15. oktobrom in 30. decembrom v Volgogradu zgodili trije samomorilski napadi, in da je Doku Umarov, vodja muslimanske separatistične skupine Kavkaški emirat, julija zagrozil z napadom na olimpijskih igrah. Priznava pa, da so "ruske oblasti nakazale, da sprejemajo ustrezne varnostne ukrepe" in da "ni nobene indikacije o specifični grožnji na ameriške institucije ali državljane", da pa Američane vseeno pozivajo, da so pozorni.
Soči, letoviško mesto na obali Črnega morja in ob vznožju Kavkaza, je sicer s svojo mešanico plaž in modernih smučišč, turistično privlačna destinacija. A State Department skrbi, ker bodo OI "prvi veliki dogodek" na tem območju in ker naj tamkajšnji zdravstveni sistem ne bi bil pripravljen na takšno maso obiskovalcev. Zato Američane, ki bodo potovali v Soči, pozivajo k nakupu zasebnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi zajemalo tudi evakuacijo, če bi bilo to treba.